Кольо Парамов: Най-важното в доклада за КТБ е написано с малки букви
Секция: ИКОНОМИКА
28 Октомври 2014 08:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кольо Парамов: Най-важното в доклада за КТБ е написано с малки букви

/КРОСС/ Докладът за КТБ е исторически преразказ за нуждите на IX и X клас в Търговско-банковата гимназия, каза финансистът Кольо Парамов в интервю за ВTV.

Най-важното в доклада е написано с малки букви - а именно, че БНБ не се намесва в отношенията между квесторите и одитните компании, посочи Парамов. Одитът може и да не се съгласи точните данни да бъдат публикувани, отбеляза той.

Парамов определи доклада като „обща фразеология и никаква конкретика" и допълни, че по този начин Иван Искров се е спасил от отговорност. БНБ работи по закон и по наредби, това не е детска градина, коментира още той. 

Големият ръст на КТБ започва след 2011 г. - главната каса не е приключена и инвестициите  - към „Петрол", „Виваком", БТК, „Булгартабак", не са отразени, посочи Парамов.

Начинът, по който БНБ подхожда към данните, е възутителен. Това не е плетачница, а национална банка, която трябва да знае всичко над 20 хил. лева, коментира той.

Дали БНБ е спала, или съзнателно е изпускала факти, ще реши някой друг, коментира бившият шеф на КТБ Любомир Васев. По думите му няма две мнения по въпроса за изчезналите пари - те трябва и може да бъдат открити. В доклада има нещо положително - рухна балонът, че банката има ключово място в българската икономика. Информацията за кухи фирми е доказатество, че КТБ няма толкова значение за системата, посочи Весов.

„Защо Искров се крие за колективната отговорност", попита бившият управител на КТБ. По думите му от 2008 г., докогато е бил начело на банката, активите на КТБ са нараснали четири пъти. 

Двамата се разминаха за бъдещето на банката.

КТБ трябва да бъде ликвидирана възможно по-бързо, защото отнемането на лиценза се е забавило, коментира Любомир Весов. Той не прогнозира последващи сътресения за българската икономика.

Трябва да се търси вариант за одържавяване на банката, да се търси кой, къде и какво е превел и след това тези средства да се върнат, подчерта Парамов.