Френската културна министърка призна, че не е чела книга от 2 години
Секция: КУЛТУРА
28 Октомври 2014 14:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Френската културна министърка призна, че не е чела книга от 2 години

/КРОСС/Новият министър на културата във Франция - Фльор Пелерин, стана обект на остри критики, след като не показа знания за литературата в интервю за „Canal+", съобщи „Гардиън". Тя коментира, че макар да прекарала „много приятен обяд" с новия Нобелов лауреат за литература Патрик Модиано, не знае нито една негова книга. Пелерин допълни, че не е прочела нито една книга през последните 2 години.

„За мен няма проблем да призная, че не съм имала време да чета книги през последните 2 години. Прочела съм много записки, новини, статии, законодателни текстове, но не и книги", сподели тя.

Амбициозната Пелерин видимо се смути, когато водещият й напомни, че за човек на нейния пост е важно да чете. Журналистът Клод Асколович пък заяви, че след като с такова самочувствие тя казва, че не чете книги, да бъде така добра да си подаде оставката.

Фльор Пелерин е родена в Южна Корея, но е осиновена от френско семейство, когато е едва на 6 месеца. Тя е известна кариеристка в политическата сфера на Франция, като не криеше амбицията си да измести досегашния министър на културата Орели Филипети. От май 2012 г. Пелерин беше заместник-министър на дигиталната икономика. Миналият май Филипети я унижи, като я принуди да влезе през задния вход на филмовия фестивал в Кан, вместо да мине по червения килим.

Пелерин казва, че любимите й книги са „Цветя на злото" от Шарл Бодлер и „Casanova in Bolzano" от унгарския писател Шандор Мараи.