Ректорът на Европейския университетски институт пристига в България по покана на МОН и СУ
Секция: КУЛТУРА
28 Октомври 2014 14:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ректорът на Европейския университетски институт пристига в България по покана на МОН и СУ

/КРОСС/ „Краят на Pax Americana (1914-2014 г.): отново слепешком" е темата на публичната лекция на ректора на Европейския университетски институт във Флоренция проф. Джоузеф Уайлър в Аулата на Софийския университет от 14 ч. на 30 октомври.

Проф. Джоузеф Уайлър ще бъде на посещение в България по покана на Министерството на образованието и науката и на Софийския университет „Св. Климент Охридски". Визитата се осъществява в контекста на процеса по присъединяването на България към Конвенцията за основаване на Европейския университетски институт, подписана във Флоренция на 19 април 1972 г.

Проф. Дж. Уайлър е изучавал право в университетите Съсекс, Кеймбридж, и в Европейския университетски институт във Флоренция, Италия, където по-късно става професор. Той е преподавал в Мичиганския университет, в юридическите факултети на Нюйоркския университет и Харвард.

Изследователските интереси на проф. Уайлър са в областта на международното право, европейската интеграция и правото на ЕС, както и върху проблемите на глобализацията, демокрацията и отношението религия - право. Сред неговите най-значими книги са The Constitution of Europe и Un Europa Cristiana.

След лекцията е предвидена дискусия и среща с бивши възпитаници на Европейския университетски институт.