Честваме 100 години от рождението на Патриарх Максим
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Октомври 2014 15:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Честваме 100 години от рождението на Патриарх Максим

/КРОСС/Утре, 29 октомври, честваме 100 години от рождението на Патриарх Максим.

Отбелязването на годишнината на бележития български духовник е едно от най-важните събития за Българската православна църква и за миряните. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще отслужи архиерейска заупокойна света Литургия в митрополитския катедрален храм "Св. Неделя", която ще бъде оглавена от Негово преосвещенство Браницки епископ Григорий - викарий на Софийския митрополит. 

Вечерта от 18.00 часа в салона на Софийска света митрополия ще се проведе възпоменателна вечер в чест на приснопаметния Първойерарх на родната ни Църква с прожекция на филма „Патриаршеско благословение на Акронска и Нюйоркска епархия".

Патриарх Максим управлява Българската православна църква повече от 40 години. 

Роден като Марин Найденов Минков на 29 октомври 1914 г. в село Орешак, през 1941 г. приема монашески подстриг в параклиса на Богословския факултет с името Максим, а след това е ръкоположен за йеродякон. През 1947 г. е възведен в архимандритско достойнство от Доростолския и Червенски митрополит Михаил.

По-рано духовникът е бил послушник в Троянския манастир, по-късно завършва Софийската духовна семинария и Богословския факултет на Софийския университет и служи три години в русенския храм „Успение Богородично". 

От 1947 до 1950 г. архимандрит Максим е протосингел на Доростоло-Червенската митрополия, а от 1950 до 1955 г. е предстоятел на Българското църковно подворие при Московската патриаршия. След завръщането си в България, през 1955 г., е назначен за главен секретар на Светия синод, на този пост е до 1960 г. На 30 декември 1956 г. е хиротонисан в епископски сан като епископ Браницки по предложение на патриарх Кирил. През 1960 г. е избран и утвърден за Ловчански митрополит. След смъртта на патриарх Кирил през март 1971 г. става наместник-председател на Светия синод. Интронизиран за патриарх на 4 юли 1971 г. Според устава на БПЦ патриархът е едновременно и Софийски митрополит.

Умира на 6 ноември 2012 г. в София на 98 годишна възраст.