Проф. Емилия Миланова: Проблемът на КТБ е ликвиден
Секция: ПОЛИТИКА
29 Октомври 2014 08:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Емилия Миланова: Проблемът на КТБ е ликвиден

/КРОСС/ „Репутацията на БНБ е нарушена, репутацията на самия гуверньор - също, никой не застана зад него. Предполагам, че за да се възстанови репутацията на БНБ и в хората да се върне доверието, той ще подаде оставка", заяви бившият подуправител на БНБ проф. Емилия Миланова в интервю за BTV. 

„Никоя банка не може да издържи на такива атаки. Законът за оздравяване на банката трябваше вече да е готов и да е внесен в парламента", каза още финансовият специалист.

Според нея е възможно проблемите на КТБ и последващите действия на БНБ да са резултат от натиск. „Ако видим как се случва цялата процедура по надзора - тя категорично не трябваше да се случва по този начин", допълни професорът по финанси.

„Сумата от 4,2 милиарда е шокираща. Разбира се, с разум трябва да видим как е получена тази сума. В началото процесът е започнал не както трябва и накрая е довел до този резултат, според който няма никакъв друг вариант освен да се отнеме лицензът на банката", разясни Миланова. 

„Проблемът на КТБ е ликвиден. Единственото нещо, което трябваше да направи БНБ, е да осигури ликвидна подкрепа. Така, както видяхме, че се случват събитията покрай банката, изглеждаше организирано", каза проф. Миланова.

До юни кредитите в КТБ са били обслужвани на 98%, а те са най-важният критерий, посочи тя. Ако проверката е била направена по международните стандарти, резултатите нямаше да изглеждат по този начин.