Заблуда е, че домашната ракия е безопасна
Секция: ИКОНОМИКА
29 Октомври 2014 08:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заблуда е, че домашната ракия е безопасна

/КРОСС/ И тази есен селските казанджийници задимиха като някогашните комини на Манчестър. След слабата гроздова реколта би трябвало да нямат много работа, ама не - в казаните влиза и изгнило грозде, и скапани от дъждовете плодове с надеждата, че с добавената захар ферментация ще има, т.е. алкохол. За мнозина количеството е важно, не материалът дали е качествен.

Затова на каквато и превъзнасяна домашна шльоковица да се направят лабораторни проби, резултатите ще са с предизвестен край: „От 50 мл може и да не умрете, но по-добре хич не ги пийте". Това бе отговорът на специалисти, когато „24 часа" занесе преди време две плодови и две гроздови домашни ракии в Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки. Две от бутилките бяха купени от Женския пазар в София, а другите бяха дело на казанджии в Плевенско.

Констатацията бе: „Питиетата са с много лоши качества. Изхвърляйте ги". Експертите посочиха, че при изваряването на ракия много важно е качеството на суровината, но стопаните слагат в казаните всякакви вторични суровини - изгнили плодове заедно с костилките, богатите на метанол ферментирали компоти и мухлясали мармалади. Втората голяма грешка на хората била, че не отделяли т.нар. първак, от който най-често стават отравянията, тъй като е изключително богат на отровния метилов алкохол. Но не само той е вреден. При плодовите ракии сред най-токсичните съставки е циановодородната киселина, която в миналото е използвана за химическо оръжие, тъй като блокира клетъчното дишане. Но малцина „майстори" на казана знаят, че тази цианидна киселина се пренася от костилките, които повечето ракиджии оставят в джибрите.

Сред токсичните вещества са и естероалдехидната фракция, както и т.нар. алкохол С3 и С5, в които се събират ацетилалдехиди и етилацетати, обясняват технолози от Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки. Въпросът каква менделеева смес от отрови съдържа домашната ракия не е риторичен. В ракията има над 100 съединения, а в домашната съотношението между алкохолите е в полза на опасните, тъй като селските казани не отделят т.нар. висши алкохоли, които са вредни. Затова от някои ракии се умира и от 20-50 мл. Тъкмо коктейл от метанол, цианидна киселина и висшите алкохоли в домашната ракия може да доведе до смърт, обяснява проф. Марин Маринов от Университета по хранителни технологии в Пловдив. Според него при домашното изваряване на ракия се шири погрешна технология на производство, която води до концентрация на токсични съединения. И причината е, че с дестилацията - един много тънък процес, се залавят незнаещи и непросветени. Проф. Маринов смята втората преварка при домашната ракия за задължителна, за да се изпарят летливите алкохоли, които съдържат най-много метанол и цианидна киселина.

 

За технологът Джендо Джендов от поморийска изба „Черноморско злато" стопаните допускат две основни грешки при домашното изваряване. Първата е в качеството на суровината, а втората - в метода на изваряване. "Основната разлика между ракията от селския казан и произведената във винпром е, че ние си правим ракията от грозде. Докато домашните слагат всякакви плодове и какво ли не. Първото значи е материалът.

Второто е отделянето на фракции. Домашните казани не могат да направят отделянето на т.нар. висши алкохоли, които са вредни. Контролът на ферментацията също е важен, а на село няма условия той да се прави. Разликата и в самите уреди е много голяма между селския казан и промишлената дестилационна колона. При дестилацията се контролира материалът, който излиза - веднъж чрез уреди, втори път от технолог. Самите колони отделят вредните алкохоли, а това на селския казан няма как да стане", обяснява технологът.

 

„Мнозина смятат, че като е домашно производство, то е по-добро. Но грешат, защото технологията на изваряване там е доста примитивна", казва Галя Михайлова, ръководител на изпитвателната лаборатория към Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки (НИИВСН). Тя казва, че частни производители носят проби за изследване на ракиите си, но се интересуват предимно колко е метанолът. "Разясняваме, че има и други вредни съставки, които трябва да се изследват, особено ако ще събират да черпят по-голям кръг от хора - на сватби, кръщенета и др.

На всяка цена наред с метанола трябва да се изследват естерите, цианидната киселина и опасните висши алкохоли", предупреждава Михайлова.

Изследване на тези четири отровни съставки ще струва 85 лв. по публикуваната в интернет тарифа на лабораторията.

Според шефката на лабораторията към НИИВСН например естерите като етилацетат са вредни много повече от метанола. „Те се получават при лоши джибри, в които има развалени компоти и мухлясали сладка, стар мед и пр. Имаше ракия с 20 000 г/хл естери. Човекът призна, че е слагал стари провизии от мазето. Особено опасна е и циановодородната киселина, която се среща най-често при плодовите ракии - сливи, кайсии, праскови, които се изваряват с костилките", казва Михайлова.

Опасни са и завишените количества на висши алкохоли - пропилов, изобутилов, изоамилов и други. В ракията става натрупване на летливи мастни киселини - оцетна, пропионова, маслена, валерианова и пр., които също увреждат здравето.

Стопанинът може и да спазва технологията, но не знае какви капани крие казанът. Те се ремонтират със странни материали, използват се и отровни химически лепила, а загорели казани също се обработват и чистят с химикали, което крие огромен риск от натравяне, предупреждават от Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки. Имало и случаи, когато пресипват изварената ракия в съдове, в които преди това са се съхранявали отровни материали. В лабораторията на НИИВСН изследват и съдържанието в ракията на желязо, цинк, мед и олово. „Наскоро донесоха за изследване ракия с голямо съдържание на мед. Тя синееше", казва шефката на лабораторията Галя Михайлова.

Вижте схемите на двата начина за извличане на алкохол - безкрайно опростения селски казан, който „вади" ракията заедно с всички отровни примеси, и промишлената дестилерия с уреди за пречистване. Ракията от кой метод избирате?