След избора на временна бюджетна комисия започва фактическият разговор за КТБ
Секция: ПОЛИТИКА
29 Октомври 2014 08:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
След избора на временна бюджетна комисия започва фактическият разговор за КТБ

/КРОСС/В Народното събрание вече е законопроектът на депутатите от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски, който е допълнение на Закона за кредитните институции.

Законопроектът предвижда две хипотези. Йордан Цонев ти посочи пред БНР:

Банка, поставена под особен надзор - хипотезите важат всичките - за разкриване на банковата тайна на лицата и т.н. И втората хипотеза - банка с отнет лиценз - те пак важат. Така че, ако Народното събрание не ги приеме до отнемането на лиценза, текстовете ще важат. В предния парламент ДПС, в мое лице, предложи конкретно решаване на казуса за вложителите. Ние предложихме още тогава до банка, поставена под особен надзор, вложителите да имат достъп и веднага да започне изплащането на влоговете. Този законопроект не решава конкретните проблеми на вложителите, защото ние вече предложихме да бъдат решение. А сега трябва да бъде прието от мнозинството, което ще управлява. Ние предпочетохме да направим законопроектът да касае само частта му това, което е ставало в КТБ. Да знае българското общество кой има кредити и не си ги връща, как акционерите са харчили парите на вложителите за придобиване на собствени имоти, кои политици имат сметки, депозити и кредити. Това е, което искаме ние.

Цонев съобщи, че днес в НС ще бъдат избрани две временни комисии - едната по правни въпроси и едната по бюджет и финанси. По този повод той заяви, че има готовност, след като бъде избрана временната бюджетна комисия, да се изслуша БНБ и да започне фактическият разговор за КТБ.

Ако се движим по сегашната законова процедура, след като квесторите осчетоводят данните на одиторите и ги вкарат в счетоводството на самата банка, те ще представят счетоводния баланс на БНБ, Централната банка ще има 5-дневен срок за отнемане на лиценза на банката. И до 20 дни ще започне изплащането на гарантираните влогове. Който и финансист да запитате, в момента, в който гражданите си изтеглят влоговете - няма банка. Има и т.нар. "пазарно решение", които ние от ДПС подкрепяме, ако може да се случи. Има и такава опция, дано да се случи. Сега действащото законодателство не пречи това да се случи. Затова БНБ води разговори с такъв инвеститор. Така или иначе публичен ресурс ще бъде употребен, най-малкото за изплащане на гарантираните влогове. По тази причина е нашият закон за осветляване на всичко, което става в КТБ, коментира Йордан Цонев.