Министър Грудев подчерта значението на отношенията Централна и Източна Европа-Китай в сферата на земеделието
Секция: ИКОНОМИКА
29 Октомври 2014 14:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Грудев подчерта значението на отношенията Централна и Източна Европа-Китай в сферата на земеделието

/КРОСС/ „България счита за изключително важно по-нататъшното развитие на сътрудничеството в областта на земеделието и храните между Китай и страните от Централна и Източна Европа". Това заяви министърът на земеделието и храните Васил Грудев по време на участието си в Деветия форум за агро-търговия и икономическо сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа. Той се провежда в Букурещ, Румъния, като в него участват земеделските министри от ЦИЕ и министърът на земеделието на Китайската народна република Хан Чанфу. Целта на инициативата „16+1" е разширяването на международното сътрудничество и на търговските отношения между страните от региона и Китай. Министър Грудев допълни, че българската икономика и в частност българското земеделие, имат редица конкурентни предимства, които правят България привлекателна инвестиционна дестинация за бизнеса на Китай. Според него това са членството на страната ни в Европейски съюз, географското ни положение, както и данъчната ни система, която насърчава и инвестициите. Той допълни, че България има и дългогодишни традиции в областта на аграрната наука, които могат да бъдат използвани за по-нататъшно развитие на сътрудничеството в научната област и технологиите.

Министър Грудев представи пред участниците във форума и състоянието на аграрния отрасъл в страната. Той формира около 5% от брутната добавена стойност, създадена в икономиката на страната, като инвестициите в българското земеделие се увеличават двукратно след присъединяването на страната към ЕС. Той допълни, че износът и салдото при търговията с български селскостопански стоки отбелязват стабилен ръст, при традиционно положително външнотърговско салдо. Стокообменът с аграрни стоки представлява около 13% от общия на България, като износът е около 17%, а вносът - около 10 на сто. През последните четири години водещ в стойностно изражение е износът за Китай на български пресни плодове, вина, храни за животни, маслодайни култури, преработени плодове и зеленчуци и меса, като този износ бележи устойчива тенденция на увеличение. Българското земеделие има потенциала да задоволи засилващия се интерес на Китай към разширяване на вноса на български земеделски и хранителни продукти, особено що се отнася до българските вина, млечните продукти, розовото масло, пчелните продукти и др.
За активизиране и разширяване на двустранната търговия със земеделски и хранителни стоки допринасят започнатите през последните години 15 процедури за изпълнение изискванията за внос в КНР на редица български земеделски и хранителни продукти.
На срещата ще се обсъждат важни теми от взаимен интерес в областта на земеделието и храните и ще се разгледат възможностите за бизнес контакти.
Министърът на земеделието и храните Васил Грудев посети и съпътстващото форума агроизложение INDAGRA, което бе открито от министър-председателя на Румъния Виктор Понта.