ДКЕВР крие отговор на жалбите до ЕК за американските тецове и ВЕИ
Секция: ИКОНОМИКА
29 Октомври 2014 14:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ДКЕВР крие отговор на жалбите до ЕК за американските тецове и ВЕИ

/КРОСС/ „Има отговори на жалбите на предишния състав на ДКЕВР до ЕК срещу договорите в „Марица Изток 1" и „Марица Изток 3" като неправомерна държавна помощ и по отношение на договорите за ВЕИ - като прекомерна държавна помощ", казва енергийният експерт и бивш член на ДКЕВР Еленко Божков в интервю за сайта „Гласове".

Служебното правителство и председателят на държавния регулатор Светла Тодорова умишлено и последователно прикриват факта на отговорите на ЕК и тяхното съдържание, посочва Божков. „ЕК иска отговори, които в момента се неглижират, никой не отговаря, никой не готви отговорите - защото се чудят как да заметат под килима въпросите, директно поставени от Еврокомисията към българското правителство", коментира Божков.

„В писмата си ЕК казва директно: „Нека българското правителство да отговори дали има държавна помощ, а най-добре е да нотифицира Закона за ВЕИ и договорите". Това означава, че бившата ДКЕВР, която изпрати до правителството писма за нотификация, е била права", посочва енергийният експерт.

Той апелира към ДКЕВР и компетентните органи да „свалят завесата" и да дадат гласност както на писмата от ЕК, така и на отговорите на българската държава.