Искров: БНБ е длъжна да отнеме лиценза на КТБ, ако има отрицателен капитал и одитът докаже това
Секция: ИКОНОМИКА
29 Октомври 2014 14:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Искров: БНБ е длъжна да отнеме лиценза на КТБ, ако има отрицателен капитал и одитът докаже това

/КРОСС/Управителят на БНБ Иван Искров отиде в парламента за заседанието на бюджетната комисия. На влизане в НС той отмина журналистите, чакащи го с въпроса за оставката му. С Искров бе целият управирелен съвет на Централната банка.

Водени от принципа за откритост и прозрачност в работата, УС на БНБ изготви доклада за двете банки - КТБ и ТБ „Виктория". Доколкото БНБ е съставна част на ЕЦБ и проблемите, дискутирани през последните четири месеца, се следят много внимателно, до два дни целият този доклад ще бъде разпространен и на английски език, заяви управителят на БНБ по време на изслушването му от депутатите. 

"Вторият ни стремеж е да се даде една коректна информация както чрез този доклад, така и чрез отговорите на всички въпроси, които ще бъдат поставени днес. През последните месеци сме свидетели на една доста добре. Но аз държа да кажа - БНБ действа в рамките на закона и само в защита на обществения интерес", посочи Искров.

Искров бе категоричен, че БНБ е длъжна да отнеме лиценза на КТБ, ако има отрицателен капитал и одитът докаже това. А след това е длъжна да отправи искане за откриване на несъстоятелност. И до 20 дни ще започне изплащането на гарантирания размер на влоговете. Дали вашата воля ще бъде да се промени законът, или не, ние не можем да гадаем, посочи Искров.

„Случаят с КТБ не е изолиран случай в световната история и може да се сравни с примери в много други страни. Десетки банки в САЩ, Европа, Обединеното кралство и др. се случиха фалити на банки. Въпросът дали БНБ е можело да предотврати този случай", продължи шефът на БНБ.

„Второ - факт е, че благодарение на последователната на БНБ по време на банковата криза у нас не фалира нито една банка. Ние не позволихме да се случи това, което се случи в Щатите и западната част на ЕС", каза Искров.

„И накрая - от юни досега БНБ с подкрепата на две правителства успя да ограничи негативните ефекти върху останалата част от банковия сектор, които се появиха след случаите с КТБ и ТБ „Виктория", заяви Иван Искров.