Цветан Цветанов вече може да бъде криминално регистриран
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Октомври 2014 15:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цветан Цветанов вече може да бъде криминално регистриран

/КРОСС/Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов вече може да бъде криминално регистриран. Това следва от решение на Върховния административен съд (ВАС), съобщи "Правен свят". Върховните магистрати оставиха в сила решението на Административния съд в София по делото за криминалната регистрация на Цветанов. Мотивът - Цветанов няма правен интерес да обжалва решението на първата инстанция. Това означава, че той вече трябва да получи полицейска регистрация по силата на Закона за МВР. Преди това обаче трябва отново да му бъде свален имунитетът по наказателните призводства срещу него. Самият Цветанов призова за това главния прокурор Сотир Цацаров вчера.

На 12 юни м.г. прокуратурата повдигна първото обвинение на Цветанов - за допустителство по служба. Наблюдаващият прокурор изпрати постановлението за привличането му като обвиняем на СДВР за изпълнение на Закона за МВР и Наредбата за полицейска регистрация, издадена от самия Цветанов като вътрешен министър.

На 8 юли 2013 г. Цветанов отказал да бъде регистриран с мотив, че наредбата противоречи на конституцията, Конвенцията за защита правата на човека и на Наказателно-процесуалния кодекс.

Същия ден полицейският инспектор Николай Кръчмаров издава разпореждане, с което указва на бившия вътрешен министър Цветанов да не препятства работата по криминалната регистрация. Според юристи това разпореждане е било излишно, защото Цветанов подлежи на полицейска регистрация по силата на закона, който казва, че "полицейските органи регистрират лицата, които са привлечени като обвиняеми за извършено умишлено престъпление от общ характер. Държавните органи, осъществяващи наказателното производство, са длъжни да предприемат необходимите мерки за извършване на регистрацията от полицейските органи."

Адвокатът на Цветанов се възползва от престараването на полицейския инспектор и обжалва разпореждането пред Административния съд в София. На 15 ноември 2013 г. съдът отмени разпореждането на Кръчмаров и постанови, че Цветанов подлежи на полицейска регистрация по силата на закона.

Бившият вътрешен министър обаче подаде жалба до Върховния административен съд, с която иска отмяна на разпореждането на полицейския инспектор. Пред ВАС Цветан Цветанов твърди, че юридически и житейски неоправдано било да бъде подлаган на "репресивни властнически мерки" като задължителната полицейска регистрация след привличането му в качеството му на обвиняем. Според Цветанов чистото му съдебно минало и безупречното му процесуално поведение не обосновавали прилагането на мерките по Закона за МВР спрямо него.

Тричленният състав на ВАС - Андрей Икономо, Донка Чакърова и Илиана Славовска, обаче потвърди решението на първата инстанция. Според върховните съдии Цветанов няма правен интерес да обжалва решението на първата инстанция, тъй като то е в негова полза.