Ангелкова: ЕК e убедена в значимостта на АМ „Хемус“ за България
Секция: ПОЛИТИКА
29 Октомври 2014 18:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ангелкова: ЕК e убедена в значимостта на АМ „Хемус“ за България

/КРОСС/ Европейската комисия e убедена в значимостта на АМ „Хемус" за България. Това стана ясно след края на поредния кръг неформални преговори на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова за новата Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020 г (ОПТТИ), които се проведоха днес в Брюксел.

Най-трудно беше да убедим ЕК за включването на АМ „Хемус" в обхвата на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура", но след множеството разговори вече виждаме разбиране от тяхна страна колко е важно за България да бъде изградена магистралата", каза министър Николина Ангелкова.

По думите й проектът ще допринесе за развитието на Северна България и има много висока проектна готовност.

„В случай, че имаме финансиране, още следващата година можем да започнем строителство в участъка от Ябланица до Ловеч", допълни тя. Всичко това превръща проекта в много реалистичен вариант за бързо усвояване на средства по новата оперативна програма, като същевременно допринася за постигне на баланс на инвестициите между Северна и Южна България.

По време на днешните разговори е било обсъждано и нивото на подготовка на Мултимудалната транспортна стратегия, по която експерти на министерството работят съвместно с Джаспърс, както и въпросите, касаещи допълнителното финансиране за бюджета на програмата. По тази причина, още следващата седмица, ще бъде проведен видео конферентен разговор между представители на ЕК, ЕИБ, Джаспърс и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за обсъждане на двете теми.

Припомняме, че проектът за изграждане на АМ „Хемус" е включен в предложения на ЕК вариант на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура", като е разделен на три етапа с обща индикативна стойност 780 млн. евро. Предвижда се частта от Ябланица до пътя Русе - Велико Търново да се финансира от оперативната програма, а остатъкът до Белокопитово - със заем от ЕИБ.

Включването на АМ „Хемус" в обхвата на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020 г. не нарушава постигнатия баланс между пътни и жп проекти. Продължава работата по подготовката на всички останали приоритетни обекти, които са включени в обхвата на новия програмен период на програмата.