Ръководството на КТБ: Докладът на БНБ е поредната манипулация
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Октомври 2014 19:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ръководството на КТБ: Докладът на БНБ е поредната манипулация

/КРОСС/ Отстраненото ръководство на КТБ определи доклада на БНБ за „манипулация". В писмо, изпратено до медиите, се заявява, че дупката от 4,2 милиарда лева е заблуда.

„Тази цифра не е избрана случайно - като се извади от нея капиталът, който е в размер на 700 млн. лв., се получава нетен отрицателен капитал в размер на 3,5 милиарда лева - това, което Иван Искров обяви още преди 4 месеца", се казва в писмото.

Отстраненото ръководство пита „кому е било необходимо да се плащат милиони левове възнаграждения на одитори (неизвестно за какво - те нямат одитни ангажименти) и правни консултанти, след като с един поглед в тавана имаме познат резултат?"

Според директорите се тиражира лъжа, за да бъде подготвено общественото мнение за обявяването на банката в несъстоятелност и по този начин да бъдат покрити всички действия и бездействия по унищожаването ѝ. Според тях същото би се случило, с която и да е банка, ако се подходи по същия начин към нея.

„Този подход цели не само да отблъсне заявилите интерес да оздравят банката частни инвеститори, но е и част от деструктивната кампания по ликвидиране на българските банки и невъзможност за финансиране на българския бизнес", се казва още в писмото.

Отстранените директори се съмняват, че в момента се работи за това капиталът на банката задължително да стане отрицателен, което ще позволи на БНБ да отнеме лиценза ѝ и „да подготви определени апетитни активи-вземания за изгодна някому продажба на нищожна цена".

Писмото е подписано от Орлин Русев, Илиан Зафиров, Георги Христов и Александър Панталеев.