БНБ е длъжна да вземе мерки по оздравяването на всяка банка с отрицателен капитал
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Октомври 2014 19:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БНБ е длъжна да вземе мерки по оздравяването на всяка банка с отрицателен капитал

/КРОСС/ След повече от четири часа дебати Комисията по бюджет и финанси в парламента прие проект за оздравяване на КТБ.

БНБ да е длъжна да вземе мерки по оздравяването на всяка банка, чиито собствен капитал е станал отрицателен. Това гласуваха депутатите от сформираната днес бюджетна комисия като предложиха това да стане с промени в Закона за кредитните институции до 6 ноември.

След пет часа дебати комисията гласува решение от четири точки:

Първо, Министерски съвет, съвместно с БНБ и Комисията за финансов надзор в допълнително определен срок да извърши анализ на закона за БНБ, закона за кредитните институции, закона за гарантиране на влоговете в банките и да внесе в НС законодателни изменения в съответствие с правото на ЕС в областта на банковото дело.

Второ, Народното събрание до 6 ноември да приеме законодателни изменения, които да осигурят изплащането на гарантираните депозити при условията и сроковете, определени в правото на ЕС.

Трета точка е в срок отново до 6 ноември НС да приеме изменения в Закона за кредитните институции, които да задължат БНБ да приеме действия за оздравяването на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина.

Четвърто, с цел по-ефективна защита на публичния интереси и интереса на вложителите, препоръчваме на БНБ да сключи договор с международно юридическо лице, притежаващо опит с тази сфера.

Снимка: Булфото, всички права запазени