Консорциум от инвеститори е готов да поеме 50% от оздравяването на КТБ
Секция: ИКОНОМИКА
29 Октомври 2014 20:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Консорциум от инвеститори е готов да поеме 50% от оздравяването на КТБ

/КРОСС/ "Потенциалните инвеститори Епик, Оманският фонд и Гемкорп са заявили готовност да платят 50% от дупката от 4,2 милиарда лева." Това съобщи подуправителят на БНБ Калин Христов на заседание на временната бюджетна комисия в парламента.

"Към днешна дата ЕПИК, Оманския фонд и Джемкорп, създадена на 22 септември, твърдят че са консорциум, който иска да рекапитализира банката, но с държавна помощ", съобщи Христов.

От БНБ обясниха, че решението за държавна подкрепа зависи от финансовото министерство и кабинета. Именно затова са необходими и законодателни промени както и синхронизиране с Европейската комисия и разрешение за евентуална държавна помощ.

"Като надзорна институция, ние не сме отхвърляли желанието на инвеститорите да оздравят банката, но само правителството може да направи такъв план, а ние можем да дадем мнение", каза още Христов.

Той подчерта, че само с чисто частен капитал инвеститорите не искат да оздравят банката. "Ако правителството не се ангажира с такъв план, то БНБ следвайки европейските директиви, трябва да вземе лиценза на КТБ и да се върви към процедура по обявяване в несъстоятелност", каза Калин Христов.