Славчо Велков: Етнически българи не са участвали в действията на „Ислямска държава”
Секция: ПОЛИТИКА
02 Ноември 2014 16:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Славчо Велков: Етнически българи не са участвали в действията на „Ислямска държава”

/КРОСС/ Информация за възможни заплахи за националната сигурност на България събира Националният контратерористичен център. Трябва да се провери дали там има информация за българи, участващи на страната на „Ислямска държава", за каквато говори Шаламанов, заяви специалист по антитероризъм Славчо Велков в интервю за БНР.

След като обяви, че има информация за българи, които участват в сражения на страната на„Ислямска държава", вчера служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов поиска заседание по темата на Съвета за сигурност към Министерския съвет.

Решение за провеждането му ще бъде взето на среща при служебния премиер Георги Близнашки в понеделник, съобщи служебният министър Христо Иванов. Трябва последователно да работим за съживяване на Съвета по сигурност, отбеляза Иванов.

Става дума за проникване на терористични мрежи на българска територия, заяви служебният правосъден министър. Ако има достатъчно сериозни данни за български граждани, въвлечени в дейността на ИД, трябва да вземем мерки. Ние трябва да имаме своите реакции на всички нива - и в ДАНС, и в правителството" обяви той, но не се нае да каже дали подобен въпрос не е по-добре да бъде решен от следващия кабинет, който се очаква да бъде излъчен до седмица.

Ние, пък и Близнашки, не получаваме информация за нивото на река Дунав, т.е. за консултациите за съставяне на правителство и не мога да знам кога ще има кабинет - каза Иванов. - Рисковете от ИД са толкова сериозни, че би могло всеки ден да свикваме Съвет по сигурността. Рисковият фон около България е много висок.

Работна група от представители на МП, МВнР, в това число и с военно разузнаване и МВР, която работи за предложение за постановление и промяна в законодателството, с което да се инкриминира участието на българи на страната на терористични организации, е създадена в края на мандата на предишното правителство, заяви Славчо Великов. В Македония това вече е факт - тези действия са инкриминирани. В този център се събира информация.

Добре е този център да се произнесе има ли информация за българско участие на страната на ИД. Ако там се събира необходимата информация, защо да не се конкретизира и този конкретен казус Шаламанов. Шаламанов се позовава на чужди служби, после на чужди дипломати. Той беше гост на един американски самолетоносач. Нека каже от кого има тази информация. Има обмен на информация между службите и такава информация там не се е завъртяла, няма и във военното разузнаване", отбеляза Великов. Според него не се налага събиране на СС към МС при положение че по казуса се работи от специализирани структури у нас.

Това не изключва участието на сирийци с български паспорт - уточни експертът. - Това, което чух от Шаламанов, е политическо говорене и цели натрупване на дивидент. Имам чувството, че в последните дни Близнашки се чуди как да оправдава казаното от своите министри. В последните дни се изговориха такива глупости - че „Газпром" спрял доставките и какво ли не. Това не е първият гаф на министъра на отбраната. Нека сме внимателни, защото ИД несъмнено е заплаха, но нейният приоритет е регионалното измерение - те търсят територии за енергоносители", подчерта експертът.