Румен Петков: ГЕРБ да си излъчи премиер
Секция: ПОЛИТИКА
03 Ноември 2014 08:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Петков: ГЕРБ да си излъчи премиер

/КРОСС/Румен Петков потвърди позицията на АБВ, че силното решение за кабинет беше първите две политически сили да преодолеят наслагванията от последните години и да намерят решение, което е в интерес на държавата. Грозновато и цинично е да казваш, че хората са ти отредили място на опозиция. Силното решение беше коалиция ГЕРБ-БСП, заяви Румен Петков пред бТВ. 

Въпреки това той приветства публичния стремеж да се формира мнозинство. Според него, никой не може да обвини политиците, че правят нещо в ъгъла.

АБВ не е функция на БСП, ние говорим за принципи, посочи Петков. За нас подкрепата за едно управление минава през споразумение, а не да зяпаш от ъгъла, допълни Петков.

Според него управление начело с Радан Кънев не е реализуем резултат днес. Изборният резултат предполага управлението да се води от партията, спечелила изборите, посочи политикът. 

ГЕРБ трябва да излъчи премиера, другото не е редно, категоричен бе Петков. 

Ако това не се изпълни, АБВ ще е опозиция, допълни той. 

По думите на Румен Петков АБВ може да гласува за управление, в което ключовите въпроси са обвързани със социалните придобивки, със солидна енергийна стратегия.

Самият слоган на ГЕРБ е сигурност. Няма дясна и лява стабилност, има стабилност на държавата, поясни Петков. Негласни подкрепи няма да има, а ясни политически тези, разписани, заключи той. 

Надявам се, че днес ще получим над 20-те пункта, по които има споразумение. Процесът не е предрешен, ще се допитаме до структурите си, каза Петков. Сега отговорността е изцяло у ГЕРБ, за да състави управление с политическа плътност. Подкрепата на депутати, дръпнати оттук-оттам, не дава политическа сила, коментира още той. 

Глупава реторика е да се говори, че ще правим правителство за 6 месеца или за 2 година, смята Петков. 

Според Румен Петков едни нови избори биха били вредни, тъй като те ще спрат актуализацията на бюджета, еврофондовете, ще дестабилизират страната.

АБВ ще кандидатства за ПЕС, съобщи още Петков.