Циганско лято ни носи нов вирус
Секция: Здраве
03 Ноември 2014 09:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Циганско лято ни носи нов вирус

/КРОСС/Циганското лято, което синоптиците прогнозират, че ще дойде в сряда, ще ни докара и нов вирус. Личните лекари вече предупредиха, че по-високите температури ще спомогнат за разпространението на бацила, който в момента пълни поликлиниките. Става дума за инфекция, която засяга предимно дихателните пътища, като протича с болки в гърлото, кашлица, хрема и температура, пише „Стандарт".

Характерни симптоми са още повръщане и болки в корема. Неразположението трае малко повече от седмица, като острата фаза е през първите четири дни.

Само в последната седмица болните са се увеличили двойно, сочат данните на епидемиолозите. Най-засегната е София-област, където са заразени над 130 души на 10 000 население. Висока е заболеваемостта и в Русе, Плевен, Велико Търново, Шумен, Стара Загора, Сливен и Пловдив. Затоплянето на времето според джипитата ще спомогне за разпространението на вируса. Въпреки това епидемия не ни очаква. Както и дълго циганско лято.

Високите температури в страната ще се задържат най-много седмица. След това живакът в термометрите ще почне постепенно да пада. Под нулата обаче ще бъде само в края на ноември в малките часове на нощта. Иначе температурите ще варират от 10 до 19 градуса през деня и между 5 и -1 през нощта. Сняг може да вали едва в началото на месец декември. Тогава се очаква у нас да има и по-сериозна грипна заболеваемост от трите вече познати щама у нас - "Калифорния", "Масачузетс" и "Тексас".