Експерти: Безсмислено е да се правят опити за спасяването на КТБ чрез заем
Секция: ИКОНОМИКА
03 Ноември 2014 09:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Експерти: Безсмислено е да се правят опити за спасяването на КТБ чрез заем

/КРОСС/Абсолютно безсмислено е да се правят някакви опити за спасяването на КТБ чрез заем. Около това мнение се обединиха икономистът Георги Ангелов и финансистът Емил Хърсев. "За да се спаси КТБ, инвеститорът трябва да налее 5 млрд. лева. Офертата на Оманския фонд е неприемлива и очевидно нищо няма да излезе. Купуване на банка със заем е абсолютно забранено и няма какво да обсъждаме повече тази оферта." Това каза пред БНТ икономистът Ангелов.

Според Хърсев не са необходими 5 млрд., за да се спаси банката. "Но офертата на Оманския фонд е неприемлива по всички показатели", каза той.

"Вложителите сами си сключват цесиите. Този процес показва жизненоспособност на кредитополучателите. Аз нямам вземане-даване с тази банка и не мога да коментирам. Цесиите обаче не трябва да се одобряват от никой", продължи той.

"Изглежда, че цесиите са законни. Друг е въпроса дали не трябва да променим закона. Обществото трябва да имат достъп до информацията за това, какво се случва с КТБ. На всеки три месеца трябва да има отчетност. Какво е продадено, какви кредити са върнати. Обществото има възможност за натиск, ако има информация. Иначе не може да не се съмняваме, че един съдия ще разполога с милиарди и няма да се облажи",обясни пък Ангелов.

И двамата експерти се обединиха около мнението, че обикновените данъкоплатци няма да плащат за спасяването на банката.