Артисти украсяват сгради в Москва с образи на руски творци
Секция: Русия
03 Ноември 2014 09:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Артисти украсяват сгради в Москва с образи на руски творци

/КРОСС/ Руски и международни улични артисти завършиха иновативен арт проект, чиято цел е да запечата по фасадите на редица сгради в Москва образите на прочути руснаци, герои от художествената литература и традиционни за страната теми. Проектът, назован „Най-добрият град в света”, направи Москва по-цветна и ярка.

Едно от разклоненията е „Наследство”, инициирано от артистичната група „Зук клуб”. Художниците са избрали да нарисуват образите на писателя Михаил Булгаков, композитора Александър Скрябин и режисьора Сергей Айзенщайн на фасадите на сгради в центъра на града.

“Решихме да покажем на нашите граждани наследството, което притежаваме като нация. Нарисувахме знакови фигури от руската история и култура, които са значими и в световен мащаб. После решихме да разширим този проект и общинският отдел по култура ни подкрепи”, разказва Кирил Стефанов.

За всеки стенопис на фасада е използвана уникална техника, специални дизайни са пригодени за всеки тип сграда. Композиторът Скрябин например, е изобразен в различни цветове, които се асоциират с нотите в неговите композиции.
“Изглежда малко като халюцинация. Но като всички велики хора и Скрябин е бил нестандартен човек, затова неговото въображение е визуализирано в различни цветове и нюанси, то е отражение на неговия ум и талант”, споделя Елена Бердичевская.

Артистите избират обикновено 5- или 6-етажни сгради с мрачни стени. За фестивала са пристигнали артисти от Австралия, Италия, Испания и други държави. Американецът Карл Адисън е създал своя интерпретация на прочутата творба на Александър Пушкин „Приказка за рибаря и златната рибка”.

Организаторите твърдят, че до края на проекта ще бъдат създадени 35 стенописа.