Ще остане ли Земята 6 дни без слънце
Секция: Наука
03 Ноември 2014 11:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ще остане ли Земята 6 дни без слънце

/КРОСС/От няколко дни в интернет се разпространява информацията, че в продължение на 6 дни от 16 до 22 декември Земята ще потъне в мрак заради силна магнитна буря. Слънчевите лъчи ще бъдат почти напълно блокирани от прах и отломки, но светът ще оцелее.

Съобщението било направено от ръководителя на НАСА Чарлз Болдън. Тази новина се оказа измислица на американски сайт, известен с публикуване на фалшиви истории. Възможен ли е обаче подобен сценарий, разказва Мая Димитрова.

Ако слънцето угасне, на Земята ще разберем това едва след 8 минути и 20 секунди - времето, за което светлината достига дотук. Секунди по-късно Луната, която свети с отразена светлина също ще потъне в мрак. Растенията ще спрат да фотосинтезират и ще загинат до няколко седмици. Температурите рязко ще паднат, а океаните ще замръзнат. Животът на Земята постепенно ще загине, казва тя, цитирана от БНТ. 

Този декември обаче е малко вероятно да станем свидетели на подобно явление. Така смята астрофизикът Камен Козарев, който работи по проект на НАСА у нас.

Камен Козарев - изследовател в Харвард, Смитсониън Център по астрофизика: Слънцето не може да произведе такава буря сериозна, която да накара Земята да потъне в мрак. Може домовете ни да останат в мрак, но Земята като цяло няма да потъне в мрак.

При мощно изригване на слънцето са възможни смущения в радиокомуникациите и електроснабдяването, но нищо повече. Едва след 4 милиарда години хората ще имат повод за притеснение. Тогава Слънцето ще привърши горивото си и ще стане бяло джудже.

Камен Козарев - изследовател в Харвард-Смитсониън Център по астрофизика: Земята ще попадне в самото слънце, в атмосферата на слънцето и всичко ще изгори.

Ще загине ли тогава човечеството? Надеждата е дотогава да сме отпътували към други звезди и планети. Учените допускат също така преди слънцето да ни е унищожило, ние да сме се справили с тази задача и сами.