Руското външно министерство призна изборите в ДНР и ЛНР
Секция: Русия
03 Ноември 2014 12:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руското външно министерство призна изборите в ДНР и ЛНР

/КРОСС/ Изборите в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република, имащи за цел да легитимират новите власти, „преминаха изцяло организирано, при висока избирателна активност и без сериозни произшествия”, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки изявление на руското външно министерство.

„Ние уважаваме избора на жителите на Югоизточна Украйна. Избраните представители получиха мандат за решаването на практическите задачи по възстановяването на нормалния живот в тези региони”, се казва в изявлението. От министерството също така отбелязаха, че „отчитайки състоялите се избори е крайно важно да бъдат предприети стъпки за създаването на устойчив диалог между централните украински власти и представителите на Донбас в съответствие с договореностите, постигнати в Минск”.

„Ние сме готови заедно с нашите международни партньори и в бъдеще да съдействаме конструктивно за урегулирането на  кризисната ситуация в Украйна”, заявяват още от руското външнополитическо ведомство.

Изборите в ДНР и ЛНР им предоставят възможност за международните институти, смята депутатът от Европарламента от Италия Фабрицио Бертот.

„Аз видях хора, които бяха щастливи, че гласуват и се гордееха с това. Системата за гласуване бе напълно законна и съответстваше с демократичните норми. Всичко бе съгласно международните стандарти. Аз мисля, че от днес за международните институции, особено в Европа, ще бъде отворено пространството за диалог с правителството на ДНР и ЛНР. Ние не можем да игнорираме политическата тежест на тези избори”, обобщи депутатът.

Основният извод, до който стигнаха ЦИК в ДНР и международните наблюдатели е, че „такива резултати никой не е очаквал”. В избирателните секции са гласували повече от милион жители на региона.

В същото време, новият върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини по-рано заяви, че Евросъюзът смята за нелегитимни проведените в неделя избори в ДНР и ЛНР.

По последни данни са обработени повече от 50 % от изборните протоколи. Според частичните данни, предоставени от местните власти, лидерите на опълчението затвърждават властта си с над 70 % от гласовете за Александър Захарченко в Донецк и над 60 на сто за Игор Плотницки в Луганск.

На изборите за Върховен съвет на ЛНР побеждава обществената организация „Мир в Луганска област” с 69,18 %, а в ДНР печели изборите организацията „Донецка република” с 60%.

Възможност да гласуват имаха и бежанците в Русия. Да подаде своя глас имаше възможност всеки, който предостави паспорта си с донецка или луганска адресна регистрация.