Руското правителство задели средства за медицинска помощ на украинските бежанци
Секция: Русия
03 Ноември 2014 12:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руското правителство задели средства за медицинска помощ на украинските бежанци

/КРОСС/ Руският премиер Дмитрий Медведев подписа постановление, регламентиращо реда на оказване на медицинска помощ и провеждането на профилактични прегледи на украински граждани и лица без руско гражданство, предаде РИА Новости, позовавайки се на информация от сайта на министерството.

В частност, за мероприятията по временно социално-битово осигуряване на лицата, принудени да напуснат територията на Украйна и намиращи се в пунктовете за временно настаняване, руското правителство отпусна субсидии в размер на 1,466 милиарда рубли (повече от 35 милиона долара).

В постановлението са установени правилата за предоставянето на трансфери от федералния бюджет към бюджетите от субектите на Федерацията за компенсация на съответните регионални разходи.

По данни на Федералната миграционна служба, в Русия от Украйна са пристигнали около 830 хил. души, като повече от 225 хил. от тях са получили временно убежище в страната. Голяма част от бежанците са настанени в Иркутска, Тамбовска, Свердловска и Тулска област. В ростовска област заради големия бежански поток бе въведена извънредна ситуация.

След подписването на споразуменията в Минск, броя на бежанците от Украйна започна постепенно да намалява. Но Русия я очаква втора вълна, смята упълномощеният по правата на човека в Русия Ела Памфилова.