БДЦ са готови да се включат с експерти в кабинет на ГЕРБ и РБ
Секция: ПОЛИТИКА
03 Ноември 2014 14:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БДЦ са готови да се включат с експерти в кабинет на ГЕРБ и РБ

/КРОСС/Парламентарната група на "Български демократичен център" е готова да излъчи експерти, които да участват в кабинет на ГЕРБ и Реформаторския блок. Това обявиха след среща с президента Росен Плевнелиев представители на формацията на Николай Бареков.

На консултациите с държавния глава присъстваха Светлин Танчев, Румен Йончев, Любен Дилов-син и Кънчо Филипов, които посочиха, че са представили своите приоритети пред президента - бюджетът за 2015 г., реформи в съдебната система.

От формацията отново повториха, че ще подкрепят правителство на ГЕРБ и Реформаторите, едва след като се запознаят с управленската им програма.

Според президента спокойният тон между парламентарните групи спомага за политическата нормализация и укрепване на парламентаризма. Държавният глава подчерта, че страната ни днес има нужда от работещ парламент и правителство. От своя страна представителите на БДЦ посочиха, че бъдещото правителство трябва да бъде формирано на широка основа и да не бъде ограничавано времево.

Президентът обърна внимание за значението на усвояването на средствата от ЕС като основен стимул за развитие на икономиката. Представителите на БДЦ се съгласиха с таза теза и ще настояват за сериозен контрол при разходването на средствата. Като спешни задачи пред 43-ото Народно събрание държавният глава посочи приемането на актуализацията на бюджета за 2014 г. и старта на бюджетната процедура за 2015 г.

По отношение на дългосрочните приоритети президентът припомни, че те са заложени в Националната стратегия „България 2020", която беше изработена след широк обществен дебат и призова да се засили работата по тяхната реализация. От ПГ на БДЦ посочиха, че за тях основна цел е създаването на нови работни места чрез икономически растеж, а икономическото развитие трябва да стъпи на три основни стъбла: селско стопанство, туризъм и енергетика.

При президента вече са и представителите на парламентарната група на „Патриотичния фронт". Държавният глава Росен Плевнелиев ще обсъди с коалицията на НФСБ и ВМРО неотложните задачи и реформи, които са на дневен ред, както и приоритетите на 43-тото Народно събрание.