Група, изнасяла бебета за Гърция, се изправи пред спецсъда
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Ноември 2014 14:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Група, изнасяла бебета за Гърция, се изправи пред спецсъда

/КРОСС/ Специализираният наказателен съд заседава по дело за трафик на бебета. Двамата адвокати Албена Черими и Емил Костадинов са обвиняеми за образуване на организирана престъпна група, която извършва дейност по набиране, транспортиране, укриване и приемане на бременни жени с цел продажба на децата им.
Според държавното обвинение, те са убеждавали бременните да продадат децата си срещу сумата между 3000 и 5000 лева. След това групата препродавала новородените на гръцки семейства за сумата между 30 000 и 40 000 евро. Тарифата варирала, в зависимост от пола на бебето - за момчетата гърците трябвало да плащат повече. За да проработи схемата, групата използвала името на фондация „Слънчев свят".
По това дело като обвиняема е била привлечена и Диляна Стоянова. Тя обаче има споразумение с прокуратурата, тъй като им съдействала и е с условна присъда. Въпреки това Стоянова е обявена за издирване, за да бъде разпитана пред съда.
На днешното заседание бяха прочетени показанията от досъдебното производство на Хрисула Кутала. Това се наложи, тъй като свидетелката не се яви в съда. Тя и съпругът й са искали да осиновят дете. В желанието си да си имат рожба през август 2006 г. отиват в областното управление в Атина, където им дават визитка на Фондация „Слънчев свят". Жената се свързва с Диляна Стоянова, която говори гръцки и я запознава с намеренията си да осиновят дете. Привидно в началото процедурата се задвижва, но впоследствие развитието спира.
Гръцкото семейство идва в България, без да уведоми Стоянова. Обаждат й се и си уреждат среща. Стоянова ги убеждава, че всичко е наред, само трябва да имат търпение и семейството се връща в Гърция. След известно време обаче мъжът и жената са информирани, че въпросната фондация вече не съществува.
Въпреки това Стоянова намира бебе за семейството. Щастливата бъдеща майка пристига в България и се среща с нея. Стоянова й показва 18-месечно бебе. Изненадващо обаче няколко дни по-късно, тя уведомява гъркинята, че няма да може да осинови бебето по решение на биологичната майка. Стоянова купува билет за Атина и изпраща видимо разстроената Хрисула Кутала. От този момент комуникацията между Стоянова и гръцкото семейство се преустановява и повече никога не са се виждали.
За уточнение - гръцкото семейство е превело единствено 2000 евро по лична сметка на Стоянова. Бащата е трябвало да донесе още около 15 000 евро при последната им среща, но това не се случва поради развалянето на „сделката".
Предстои да бъдат издирени и разпитани две свидетелки от потърпевшите майки. По искане на прокуратурата, съдът изиска справки от НОИ за това получавали ли са социални помощи, за да се установи адресът им. Ще се търси информация и за наличие на трудови правоотношения. Целта на държавното обвинение е да потърси всички възможни начини за издирването им.
В опит за откриване на адресите, ще бъдат направени справки с всички мобилни оператори. Ако свидетелките са техни абонати, би могло да се установи какви адреси са посочили.
Междувременно защитата поиска да бъдат потърсени данни, които да сочат дали действително бебетата, фигуриращи в обвинителния акт, са осиновявани в Гърция. Делото ще продължи на 18 декември от 10.00 часа, съобщава news.bg.