ТЕЦ Сливен спира заради НЕК
Секция: ИКОНОМИКА
03 Ноември 2014 15:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ТЕЦ Сливен спира заради НЕК

Сливен /КРОСС/ Областният град Сливен може да остане на студено в идващата зима. За над 12 000 домакинства студените месеци ще бъдат апокалиптични. Без отопление ще останат болници, училища, детски градини и много административни сгради и ведомства. „Топлофикация Сливен" има въглища за още 2-3 дни и няма никакви средства, с които да закупи допълнително суровина. Сметките на дружеството са блокирани. За изкупена ел.енергия НЕК продължава да дължи над 5 млн. лева. От държавната енергийна компания, както и от МИЕ не дават никаква информация, кога изработената електрическа енергия ще бъде изплатена.
Предприятието е изправено пред невъзможност да финансира дейностите си и няма друг изход освен да преустанови работа. Ръководството на дружеството се надява ангажираните институции спешно да предприемат мерки и проблемът да бъде решен, за да не стане градът на сините камъни най-студеното място за живеене.
Въпреки огромните проблеми предизвикани от държавата, ТЕЦ Сливен не възнамерява да отстъпва от предприетата политика, ориентирана към клиентите. Именно тя преди 5 години успя да върне доверието на хората, да умножи многократно абонатите на ТЕЦ-а и да предотврати неговия фалит.
„Топлофикация Сливен" е единствена в страната, която и до днес продължава да увеличава абонатите си. Гражданите, ползващи този вид отопление, стават все повече, което е прецедент в национален мащаб. За предстоящия отоплителен сезон още 10 досега консервирани абонатни станции са подали молби да бъдат включени в работен режим. Така през тази година битовите клиенти на Топлофикация могат да се увеличат с още 1000, ако то не спре работа. Заради най-ниските цени на отоплителната енергия в България, парното отопление се превърна в социална придобивка, от която се ползват най-вече социално слабите, пенсионерите и младите семейства. За този обществен сегмент отоплението на домакинствата от ТЕЦ е категорично без никаква алтернатива. Ако Топлофикация спре и парното и топлата вода бъдат прекратени, по вина на държавата, това ще върне Сливен десетилетия назад в стандартите и комфорта на живот.
Освен това отплението от "Топлофикация" влияе изключително благоприятно върху чистотата на атмосферния въздух, като го запазва от сериозни замърсявания от ползване на твърдо гориво. ТЕЦ-ът в Сливен инвестира сериозни средства в сероочистващи инсталации, коитоотговарят напълно на най-високите изисквания на ЕС за безвредни емисии на производствените газове.