Московското метро се превърна във виртуална библиотека за класическа руска литература
Секция: Русия
03 Ноември 2014 15:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Московското метро се превърна във виртуална библиотека за класическа руска литература

/КРОСС/ Метрото в Москва се превърна във виртуална библиотека за класическа руска литература, съобщи „Гардиън“. Над 100 произведения на руски класици са достъпни за пътуващите. Те могат да бъдат изтеглени безплатно в електронен формат чрез сканиране на код със смартфон или таблет. Читателите могат да избират между имена като Антон Чехов, Лев Толстой и Александър Пушкин.

Така руските класици могат да бъдат четени от над 2 милиарда души всяка година, които използват метрото в руската столица. Подобна инициатива вече стартира и в 700 от градските автобуси. Московчани са окуражавани да предлагат кои книги да бъдат включени към виртуалната библиотека. Проектът съвпада с инсталацията на безплатен интернет във всички влакове, обслужващи 195-те станции в града, която ще бъде завършена до края на 2014 г.

„Идеята е отлична. Толкова е удобно да се използва библиотеката в метрото, защото не е необходима регистрация. Изборът все още е доста ограничен, но ако добавят някои съвременни и чуждестранни автори, ще бъде просто супер. Дори ще съм съгласна да плащам и малка такса“, коментира 37-годишната Таня Керекелица.

Не всички обаче одобряват технологичните нововъведения. 35-годишният учител Иля Чипига заяви:

„Предпочитам печатните книги. Но всеки харесва различни неща. Няма как всички да са доволни. Някои хора харесват сериозни книги, класики, а други – не. Важното е хората да бъдат накарани да четат.“

Източник: lira.bg