Коларова: Очакваме парламентарна подкрепа за изпълнение на условията за стартиране на новата оперативна програма
Секция: ПОЛИТИКА
03 Ноември 2014 15:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Коларова: Очакваме парламентарна подкрепа за изпълнение на условията за стартиране на новата оперативна програма

София /КРОСС/ Очакваме и се надяваме парламентът да се обедини в подкрепата си за изпълнение на условията за стартиране на новата Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж, обяви на пресконференция днес министърът на образованието и науката доц. Румяна Коларова и посочи, че внесените в Народното събрание стратегии са не само плод на усилията на няколко правителства, но по тях е изразен широк консенсус от всички страни.
„Непосредствените задачи на Министерство на образованието и науката бяха свързани с подготовката за усвояване на средствата по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж", заяви министър Коларова и уточни, че когато се говори за тази нова оперативна програма, която Министерството на образованието и науката за първи път ще управлява, винаги се има предвид една нова логика в образованието и науката, един нов подход, по който да започне да се администрира образованието и науката.
„За нас образованието и науката са инвестиция, която ще гарантира ръст, най-вече икономически, но и социална устойчивост, която е изключително необходима, не само в големите градове, а дори в най-малкото населено място в страната", обясни Коларова и изреди четирите най-важни документа, които Министерството на образованието и науката успешно е придвижило през последните два месеца.
Това са Планът за действие и Националната стратегия за развитие на педагогическите кадри 2014-2020 и Планът за действие и Актуализираният вариант на националната стратегия за научните изследвания в Република България 2020, които Министерският съвет прие на последното си заседание. Другите две стратегии, които бяха приети малко по-рано и също бяха задължително условие, за да бъде приета новата Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж" са Актуализираната стратегия за развитие на висшето образование в Република България и Плана за действие към нея и Стратегията за развитие на професионалното образование и обучение в Р България за периода 2015-2020.
Министър Коларова посочи още, че безпроблемното започване на учебната година във всички населени места също е сред основните задачи на Министерството на образованието и науката, която тя смята за успешно изпълнена, защото за много кратко време е направена организация и са ремонтирани в спешен порядък училищата, пострадали от природните бедствия.