БНР даде старт на кампанията „Деца пеят за деца“
Секция: КУЛТУРА
03 Ноември 2014 15:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БНР даде старт на кампанията „Деца пеят за деца“

София /КРОСС/ Музиката има магическата сила да лекува. С това убеждение БНР даде старт на благотворителната кампания „Деца пеят за деца". Вокална група „Радиодеца" с диригент Илина Тодорова гостува в Детската клиника на Александровска болница, за да поздрави с песен връстниците си в болничното заведение и да им подари надежда и своята музика - песните от последния си диск „Деца пеят за деца". Най-новото издание на Музикална къща БНР излиза в навечерието на 80-годишнината на обществената медия.
„По време на нашите концерти децата-домакини ще изработват рисунки, картички и играчки, които ще бъдат събрани и показани в благотворителна изложба", разказва диригентката Илина Тодорова. „Изработените творби ще могат да бъдат закупени, а събраните средства ще бъдат дарени на болнично заведение по предложение на партньорите ни от Столична община".
Компактдискът „Деца пеят за деца" е своеобразен музикален букет, в който има както популярни песни, с които са израснали поколения българи, така и съвсем нова продукция. Малчуганите ще се насладят на новата версия на „Зайченцето бяло" - създадена от Кристиян Бояджиев, на песни като „Бабке мила" и „Златна есен" от репертоара на Гюрга Пинджурова, на великденски и коледни мелодии от началото на 20 век, както и на по-нови композиции от Владимир Джамбазов, Дора Драганова, Ангел Котев.

„Песента „Цвете мило" е най-магичната творба в диска", признава диригентката Илина Тодорова. „Големият наш лечител Петър Димков специално откроява нейната сила. Смятам, че всяка хубава песен може да подари надежда, любов и да вдигне човек на крак. Радостна съм, че събрахме в един музикален проект песни за всеки празник. Дискът съдържа и инструменталните варианти, а текстовете, събрани в книжката, ще помогнат на децата да запеят любимите си песни сами. Те могат да се слушат в детските градини и в началните курсове на училищата. С радиодецатата сме убедени, че песните ни ще лекуват и радват", обобщава Илина Тодорова.
Следващият концерт на вокална група „Радиодеца" на БНР, в рамките на инициативата „Деца пеят за деца", е на 10 декември в детска градина „Елхица" в столичния квартал „Младост". Финалът на благотворителната кампания е на 15 май, когато в Първо студио на БНР ще се състои големият благотворителен празничен концерт „Деца пеят за деца".