Бивш шеф на митниците: Сливането не е най-удачното решение
Секция: ИКОНОМИКА
03 Ноември 2014 15:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бивш шеф на митниците: Сливането не е най-удачното решение

/КРОСС/ Бившият директор на агенция "Митници" Асен Асенов каза, че няма спомен от професионалната си биография за такъв голям брой арестувани митничари, както в акцията на пункт "Лесово", при която бяха задържани трийсетина служители на агенция "Митници" с обвинение за рекет.
"Митническата администрация е една от администрациите с висока степен на риск в областта на корупционните практики и затова действията, които се предприемат в тази област, трябва да са последователни и методични и да не засивяст от конюнктурата...

Сливането на митниците и данъчните администрации е стара идея, но не съм видял задълбочена концепция. Един от ключовите аспекти би трябвало да е кои са рисковете, защото на стрес ще бъдат подложени и двете системи. Точният термин трябва да е вливане, защото, по-скоро се предвижда вливане на агенция "Митници" в структурите на НАП. Трудно биха се напасвали двата вида контрол: митническият и данъчният. Митниците изпълняват и много други функции, които не са присъщи на НАП, и затова винаги съм бил противник и продължавам да считам, че това не е най-удачната форма за решаването на проблемите. Ако се погледнат по пера, приходите в "Митници"-те, нещата вървят относително добре и ще бъдат изпълнени бюджетните показатели от 136 милиона. По отношение на акциза, при всички положения акцизът ще е повече с поне стотина милиона", каза Асенов, цитиран от БНР.