Ангелкова се срещна с новия еврокомисар по регионална политика
Секция: ПОЛИТИКА
03 Ноември 2014 16:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ангелкова се срещна с новия еврокомисар по регионална политика

/КРОСС/ Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова се срещна днес в Брюксел с новия комисар по регионална политика на ЕК Корина Крецу и представи проектите, включени в обхвата на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020 г.
„Това, че срещата ни беше насрочена в първия работен ден на новия комисар, означава че можем да разчитаме на нейната подкрепа", каза Николина Ангелкова. По време на срещата министър Ангелкова подробно е представила приоритетните проекти, включени в новия програмен период на програмата, като специално внимание е обърнала на АМ „Хемус" и аргументите за включването й в обхвата на оперативната програма. Проектът е в напреднала фаза на подготовка, като има възможност още следващата година да започне строителство по магистралата в участъка от Ябланица до Ловеч. Същевременно проектът отговаря на европейската регионална политика за балансирано развитие на регионите и е част от Трансевропейската транспортна мрежа. Предстои комисар Крецу да се запознае по-подробно и с наличната документация.
По време на срещата бе обърнато специално внимание на подписания преди дни, между България и Румъния, Меморандум за разбирателство за изграждането на два нови моста на р. Дунав. Според комисар Корина Крецу това е важна стъпка за подобряване свързаността между двете държави и може да постави основите на още по-тясно сътрудничество в транспортния сектор. Министър Николина Ангелкова е заявила, че ще продължим да работим активно със северната ни съседка по общите ни проекти и ще информира комисаря по регионална политика за всички съгласувани действия, които двете държави предприемат при подготовката за кандидатстване на проекти по Механизма за свързана Европа.