Експерти: Фалитът на КТБ ще ни струва два пъти повече от оздравяването
Секция: ИКОНОМИКА
03 Ноември 2014 16:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Експерти: Фалитът на КТБ ще ни струва два пъти повече от оздравяването

/КРОСС/ Фалитът на КТБ ще струва на държавата два пъти повече от нейното оздравяване. Това прогнозират експерти. Според тях фалирането на банката ще засегне лавинообразно цялата финансова система у нас и вложителите ще започнат да теглят спестяванията си.

Опасенията на специалистите са, че ще има сериозни последствия както върху другите банки у нас, така и върху поведението на вложителите.
В крайна сметка вложителите имат право да заведат дела срещу българската държава, но осъдени едва ли ще има. Според политолога Антон Тодоров, Българска народна банка (БНБ) е имала възможност още през юни да предотврати фалита, но не го е направила. "Някой е белязал с куршум името на КТБ", смята, политологът.
За експертите най-нелогично е поведението на а гуверньора на БНБ Иван Искров. Бившият шефна Шести отдел в Държавна сигурност (ДС) Димитър Иванов сподели, че са приятели от 20 години и в момента не може да го познае.
"В тази позиция в случая с КТБ като че ли друг Иван. Даже не с влияние, а някаква хватка, която го е поставила в силна зависимост или незаинтересованост, или е под смъртна заплаха, иначе не си го обяснявам", коментира Иванов.
Според Иванов в четвъртък няма да бъде обявен фалит на Корпоративна търговска банка. Причината - няма кой да поеме подобен риск, предаде ТВ7.