Екарисажът в Шумен спря работа
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Ноември 2014 16:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Екарисажът в Шумен спря работа

Шумен /КРОСС/ Екарисажът в Шумен официално спря работа от днес. Това обяви за Topnovini.bg управителят на предприятието в града Мирослав Александров.
До крайната мярка се стигна, след като в продължение на десет месеца от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са натрупали дълг към предприятието в размер на 4 млн. лв. за събиране и обезвреждане на труповете на умрели животни от територията на 18 области в страната. Тези дейности екарисажът в Шумен покриваше от собствени приходи до края на октомври, но поради заболяването „син език" и голямата смъртност сред животните работата на предприятието е станала два пъти повече. Така фирмата натрупва големи дългове към фирми доставчици на гориво и различни консумативи.
Шест месеца ръководството на шуменското предприятие търси връзка с БАБХ и пише повече от 10 писма, с които информира институцията за проблема и до момента обаче от там не са отговорили на депешите.
На 29 октомври управителят на екарисажа в Шумен Мирослав Александров заплаши, че ако държавните институции не вземат мерки предприятието ще спре събирането и обезвреждането на трупове на умрели животни от населените места на 18 области в страната. „Спираме работа само по дейностите, за които държавата ни дължи пари. Продължаваме да обслужваме клиенти, с които имаме сключени договори и те плащат за предоставените услуги. Това са около 1000 кланици и мандри в страната", коментира Мирослав Александров и добави, че до момента няма развитие по проблема и от медиите разбира, че Министерството на земеделието и БАБХ си прехвърлят отговорността за създалата се ситуация и дължимите 4 млн. лв.
Също по неофициални канали Александров е разбрал, че от БАБХ са разпоредили труповете на умрели животни да се загробват. „Това е в нарушение на европейското и българско законодателство", категоричен бе шефът на шуменския екарисаж и допълни, че заравяне в земята на животинските трупове се разрешава само при спиране на работата на екарисажите. „Реално предприятието функционира, но ще подновим дейността си по събирането и обезвреждането на трупове, след като получим дължимите от държавата пари", обясни Мирослав Александров и поясни, че са съгласни средствата да се изплащат на части.
На територията на страната има два екарисажа, като вторият е във Варна.