Седем обвинени за аферата „Лесово“
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Ноември 2014 17:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Седем обвинени за аферата „Лесово“

София /КРОСС/ На седем лица са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за вземане на подкупи на ГККП - Лесово. Това съобщи на брифинг заместник главният прокурор Борислав Сарафов. Той добави, че операцията на Прокуратурата и ДАНС е започнала в 18:15 в събота, след дълги предварителни наблюдения и подготовка.
Сарафов уточни, че Димитър Колев, началник на пункт „Лесово", е обвинен по член 321 от НПК - за ръководител на организирана престъпна група (ОПГ), дейността на която е събиране на подкупи. Той е задържан за 72 часа, предстои внасяне на искане за постоянна мярка за неотклонение. Чавдар Дюлгеров, началник смяна „Г" е задържан за 72 часа. На него са повдигнати обвинения за участие в ОПГ. Геогри Ванев, началник смяна „Б" е задържан за 72 часа. На него също му е повдигнато обвинение, като член на ОПГ. Димитър Шопов, зам.-началник на смяна „Б", Юрий Козницов, митнически инспектор от смяна „Г", задържан за 72 часа, Илия Илиев, зам.-началник на смяна В, парична гаранция от 2000 лв. и последният към момента обвиняем е Йоалита Бозукова, експерт „Приходи и такси" - тя е с парична гаранция в размер на 1000 лв.
Сарафов посочи, че към момента са разпитани 14 свидетели, от които и чуждестранни. Сред разпитаните има и служители на пункта, които разказват детайли от корупционната схема.

Припомняме, че при операцията на граничния пункт "Лесово" бяха задържани служителите от двете митнически смени. Спецакцията продължи близо денонощие и заради нея се образуваха километрична колона от автомобили и камиони. Граничният пункт беше отворен вчера следобед. Извършени бяха претърсвания на над 40 адреса, проведени бяха разпити и разпознавания, бяха иззети пари в левове и различна чужда валута.