Иракски и български предприемачи се срещнаха в БТПП
Секция: ИКОНОМИКА
03 Ноември 2014 17:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иракски и български предприемачи се срещнаха в БТПП

София /КРОСС/ Над 30 български предприемачи имаха възможността да проведат делови срещи с представители на Асоциацията на иракските бизнесмени в областите: туризъм, строителство и инфраструктура, търговия.
При откриването на форума главният секретар на БТПП Васил Тодоров определи проявения интерес от страна на българските фирми като ясен сигнал, че бизнесът се интересува от възможностите за инвестиции и сътрудничество с Ирак.
„Чрез събитието се цели установяване на контакти между предприемачите и полагането на основи за едно бъдещо партньорство", посочи д-р Зиад Тарик Абдул, ръководител на делегацията от Асоциацията на иракските бизнесмени /АИБ/. По думите му България има голяма роля в търговско-икономическите отношения с Ирак.
На форума бе разяснено, че Асоциацията на иракските бизнесмени е създадена през 2001г., членува в Арабската лига и обединява най-големите производители и търговци от Ирак. Целта на АИБ е да увеличи инвестициите в Ирак, което ще доведе до технологично развитие на страната, разширяване на производствената база, насърчаване на частния сектор и увеличаване на работните места. Като основна пречка за развитие на бизнеса с Ирак бе посочена сигурността.
Иван Тодоров, съветник Правни инвестиционни услуги към Българскта агенция за инвестиции, представи инвестиционните възможности в България, като акцентира върху стратегическото географско положение на България, което благоприятства лесния достъп до пазарите на ЕС, Русия, Турция и Близкия Изток.