Михайлова: Важно е какво ще ни предложат политиците, а не какво си казват през песните
Секция: ПОЛИТИКА
03 Ноември 2014 17:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Михайлова: Важно е какво ще ни предложат политиците, а не какво си казват през песните

/КРОСС/ Ако бъдещите управляващи имат кураж и визия и намерят правилните хора, правителството може да не е с толкова кратък живот, колкото се коментира в момента. Това каза в интервю за Дарик бившият зам.-председател на НС Екатерина Михайлова. Според нея най-сериозният риск пред един „кабинет на малцинството" е в парламента да има мнозинство за популистки или лобистки закони, но не и нужната подкрепа за реформи.
Трудна е задачата пред тези, които в момента преговарят за правителство, но не и невъзможна, коментира бившият зам.-председател на НС. Много се надявам в рамките на тази седмица да бъде даден ясен сигнал кой ще управлява, на какво и за какво може да разчита, каза Екатерина Михайлова.
Според Екатерина Михайлова в правителството трябва да влязат хора, които са и експерти, но и политически грамотни. Тя не изключи, ако се постигне съгласие да има не само реформи, но да се стигне и до конституционни промени, засягащи съдебната власт - нещо, което се е случило дори в парламент със седем групи.
С аргумента, че има неписано правило премиерът да е излъчен от първата по резултат партия, Михайлова коментира, че не е приела сериозно вчерашния анонс от страна на ГЕРБ към Радан Кънев за премиерското място. Иначе тя отбеляза, че властта може да обедини, но и да раздели реформаторите, макар че подчерта, че всички гласували за РБ очакват те да работят като общ политически субект.
Коментирайки „музикалната престрелка" в социалните мрежи между представители на ГЕРБ и РБ, Екатерина Михайлова направи уговорката, че песните и закачките са чудесно нещо, но напомни, че е нужно българите да знаят за какво си говорят политиците. Според нея партиите трябва да спрат да си говорят през медиите и Facebook, а да започнат трудния разговор за нужните реформи.