БЛС настоява за поетапно увеличение на здравните вноски
Секция: Здраве
03 Ноември 2014 19:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БЛС настоява за поетапно увеличение на здравните вноски

София /КРОСС/ За постепенно увеличаване на здравната вноска през годините от 8 на 12% настояха от Лекарския съюз. Мярката обаче трябва да се предприеме едва след като държавата започне да плаща в пълен размер вноските на категориите хора, които осигурява. Така ще постъпят повече пари в системата, посочи пред Дарик председателят на съсловието д-р Цветан Райчинов.
Идеята за вдигане на здравната вноска бе подкрепена и от служебния здравен министър д-р Мирослав Ненков, според когото това е един от начините да се увеличат парите за здраве.
Предложението на лекарите е парите, които се отделят за здраве от нашите заплати, в следващите години постепенно да се увеличат от 8% до 12%, посочи д-р Цветан Райчинов.
„Става дума за постепенно дигане на вноската, не изведнъж и рязко. Но има две условия. Първо, държавата да стане изряден платец, т.е. да си плаща всички, които осигурява, в пълен размер да поеме вноските, и едва след това да се мисли за вдигане на вноската. И тя да се вдига с около 1% на година и през година. Докато се стигне до 12%, колкото трябва да бъде", обясни той.
От друга страна на извънредния си събор, който се проведе в края на предишната седмица, лекарите са се обединили около идеята, че бюджетът за здраве за следващата година трябва да бъде в размер на тазгодишния, като към него се добавят и средствата, с които се очаква той да бъде актуализиран през идната година.
„Това, което беше тази година, плюс актуализацията около 303 млн. Точната цифра прави над 3 млрд. Като сложим в това число и Министерство на здравето стават 3,7-3,8 млрд", заяви той.
Председателят на съсловието добави, че на извънредния събор лекарите окончателно са структурирали бордове, по отделни специалности. Създадени са 43 борда, които се очаква да изработват стандарти и нива на компетентност.