Ген. Киров: Различното говорене относно участие на българи в ИД е контрапродуктивно
Секция: ПОЛИТИКА
03 Ноември 2014 20:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ген. Киров: Различното говорене относно участие на българи в ИД е контрапродуктивно

София /КРОСС/ България трябва да криминализира участието в терористични групировки като „Ислямска държава". Това обяви в интервю за Дарик бившият шеф на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров.
„Не трябва да се подценяват информациите, че е възможно българи да се бият в редиците на джихадистката групировка", добави още той. В случая, обаче, според него не става въпрос за етнически българи, а за хора с български паспорти.
Ген. Киров не смята обаче, че на база на огласената от служебния военен министър информация трябва да бъде свиквано заседание на Съвета по сигурността към МС.
„Просто държавните мъже - министър-председателят и президентът, трябва да координират добре дейността между българските специални служби", коментира още бившият шеф на разузнаването, който отбеляза противоречията в оценката на държавните институции у нас.
„Днес бяхме свидетели на това, че министър-председателят отрече да има такава информация. Преди три-четири дни министър Шаламанов ни сюрпризира, слизайки от борда на американския самолетоносач, че разполага с такава информация. В същото време сегашният директор на Националната разузнавателна служба не потвърди за наличието на такава информация при тях, освен за едно лице, което според него не попадало в критериите за връзка с "Ал Кайда" или с "Ислямска държава". На мен ми се струва, че това различно говорене е, да не казвам опасно, но все пак е контрапродуктивно и от гледна точка на информиране на нашата общественост за реалното състояние на нещата, от една страна, а от друга страна, опазил ни Господ, да дърпаме дявола за опашката. Защото едно такова разнопосочно говорене е свидетелство за разнобой за действията и начина на мислене на институциите", коментира ген. Киров.
„Аз съм склонен да мисля, без да разполагам с реална информация, като държава, като нация, не можем да останем встрани от действията на такива структури като "Ислямска държава" конкретно и въобще за глобалния тероризъм, защото много пъти съм казвал, че България по силата на членството си в НАТО и в ЕС, по силата на членството си в различни коалиции, като се започне от Ирак и се стигне до Афганистан, по същество е във война, реална война с тези структури и с глобалния тероризъм. Що се отнася до участието на българи, аз съм по-склонен да мисля, че тук става дума за хора с български паспорти, не бих искал да допускам, че български граждани участват във войната в Сирия и Ирак. Във всеки случай намирам за реално и допустимо хора с български паспорти да присъстват на бойното поле. Могат да бъдат хора от съседни нам държави, които притежават български паспорти. Вижте колко български паспорти има в македонски граждани, колко български паспорти има в граждани на Косово, Албания и т.н.", допълни още ген. Кирчо Киров.