Борисов си поправя грешката от 2009 и от 2012 година като прави коалиция, смята Първанов
Секция: ПОЛИТИКА
07 Ноември 2014 08:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борисов си поправя грешката от 2009 и от 2012 година като прави коалиция, смята Първанов

/КРОСС/Борисов сгреши през 2009 година, когато не направи коалиция и заложи на правителство на малцинството.Тогава вариантите бяха много по-отворени, отколкото 2012 година или колкото сега. Сега отношенията са много по-натоварени.

Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия Георги Първанов от АБВ, президент на Република България в периода 2002 - 2012 г. Той посочи, че в много страни управлението е коалиционно между социалното и либералното или консервативното.

По-добре тази комбинация, отколкото нови избори, каза Първанов по отношение на разнообразието в кабинета и в парламента.

В първите консултации ние бяхме по-скоро на различни позиции с непреодолими на пръв поглед позиции. Но преговорите показаха, че ГЕРБ има готовност да компромис, коментира Георги Първанов и посочи, че има около 40 предложения на АБВ, които са приети, в сферата на енергетиката, данъчната и социалната политика.

Според Първанов Борисов сега показва една друга политическа култура - на диалога, на търсенето на взаимодействие. Но въпреки това той смята, че сред имената в новия кабинет има такива, които биха били по-добри премиери от него. Един от тях ще бъде вицепремиер, посочи Първанов, визирайки бившия външен министър и евродепутат Ивайло Калфин, който влиза в състава на кабинета „Борисов" като вицепремиер и социален министър.  

По отношение на критиките към част от имената в правителството Георги Първанов каза, че си дава сметка, че има много емоция и в много от случаите въпросът се свежда до това кого харесваме и кого обичаме, но той призова към разум и прагматизъм. Конкретно за Владислав Горанов, който ще поеме финансите в новия Министерски съвет, но чието име се свърза и с това на Делян Пеевски, Първанов заяви, че Владислав Горанов е много добър специалист и би бил добър министър. Другото, допълни той - ще следим внимателно.

По думите на Първанов, той сигурно е единственият от политиците, който не се е срещал с Делян Пеевски.