Путин подозира политическа връзка в срива на петролния пазар
Секция: Русия
07 Ноември 2014 08:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин подозира политическа връзка в срива на петролния пазар

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин изказа предположение, че спадът на световните цени на петрола се дължи частично и на политическа манипулация.

В интервю за водещи китайски медии Путин не обвини за това конкретна страна, но някои руски коментатори представят срива на петролния пазар, който нанася сериозни щети на руската икономика, като саудитско-американски заговор срещу Москва.

Русия е най-големият износител на петрол. От средата на юни досега цената на суровия петрол сорт Брент се понижи с почти 25%. Преди дни Саудитска Арабия намали цените на петрола за САЩ.

„Разбира се, очевидната причина за спада на световните цени на петрола е забавянето на икономическия растеж, което означава намаляване на консумацията на енергия в редица страни", казва Путин в интервюто, чийто текст бе публикуван от Кремъл и цитиран от Reuters.

„В цената на нефта обаче винаги има и политическа съставка. Нещо повече, в някои кризисни моменти възниква усещането, че в ценообразуването при енергоресурсите политиката преобладава", отбелязва Путин.

Създават се „условия за спекулативни действия и в резултат за манипулиране на цените в зависимост от нечии интереси", добавя руският президент.

Той критикува САЩ за намерението им да създадат Транстихоокеанско партньорство. „Това очевидно е пореден опит на САЩ да изградят изгодна за тях архитектура на регионалното икономическо сътрудничество", казва Путин. Президентът подчертава, че новата регионална структура не може да не включва Русия и Китай, защото „без такива крупни играчи като тях едва ли може да бъде изградено ефективно търговско-икономическо взаимодействие".