Логичният провал на Обама
Секция: Интервюта
07 Ноември 2014 15:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Логичният провал на Обама

/КРОСС/Американската карта вече е оцветена в червено след междинните избори. В Съединените щати обаче червеното е цветът на Републиканската партия и изобщо на десницата във всичките ѝ разновидности - политически, икономически, социални, сексуални. Именно тази десница постигна забележителен изборен успех, запазвайки контрола върху Камарата на представителите и отнемайки на демократите мнозинството в Сената.

Причината за тази победа се корени не толкова в привлекателните и убедителни послания на републиканците, нито в харизматичните им представители - такива просто няма. Републиканците победиха най-вече заради огромното разочарование, което предизвиква водената от Барак Обама политика. Президентът, с когото не само много американци, но и хора по целия свят, свързваха една коренно различна външна и вътрешна политика на Вашингтон, се оказа не много по-различен от предшественика си Буш-младши. Независимо от прословутата здравна реформа и всички обещания за подобряване живота на обикновените американци, администрацията на Обама си остана все същият защитник преди всичко на интересите на гигантските корпорации. В международен план Съединените щати продължиха да затъват все по-дълбоко в тресавището на Близкия Изток, а инспирираната от службите им Арабска пролет се оказа най-доброто средство за възхода на крайните ислямистки партии и движения. Ето защо няма никаква изненада във факта, че личният рейтинг на Обама се срина до най-ниското си ниво от избирането му за президент. Също толкова естествено беше поведението на американския президент по време на настоящата предизборна кампания. Той гледаше да се появява възможно по-рядко на предизборните мероприятия, следвайки древния лекарски принцип: „Не вреди!" Въпреки тази президентска въздържаност избирателите решиха строго да накажат партията му.

Разбира се, републиканското мнозинство в Сената и Камарата на представителите съвсем не означава, че оттук нататък единствено представителите на Великата стара партия ще определят политиката на Вашингтон. Независимо от факта, че президентът Обама вече е „куца патица", той има достатъчно лостове за влияние, а и историята е показала, че мнозинството в Конгреса съвсем не е гаранция за успех и на президентските избори. Така че еуфорията в републиканския лагер е твърде преждевременна. Ако продължат да се уповават на старите неолиберални мантри за „по-малко държава" и „повече пазар", именно републиканците ще са тези, които ще изядат следващите шамари от избирателите.

Петър Волгин, a-specto.bg