Едва 1/4 от младежите търсят работа чрез бюрата по труда
Секция: ИКОНОМИКА
07 Ноември 2014 16:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Едва 1/4 от младежите търсят работа чрез бюрата по труда

/КРОСС/ Бюрата по труда съществено изостават сред предпочитаните методи в процеса на търсене на информация от младите хора. Това показва анкетно проучване сред младежи на възраст до 35 години, изготвено от Сдружение „Младежки форум 21 век" и КНСБ. Резултатите от анкетата бяха представени днес, 7 ноември 2014 г., в рамките на Национална младежка конференция „Европейска гаранция за младежта - възможности и предизвикателства", организирана от двете организации с подкрепата на Фондация „Фридрих Еберт" - Офис България.
Проучването показва, че 25,4% (или един на всеки четирима) от всички анкетирани търсят информация чрез бюрата по труда. В същото време сред най-предпочитаните източници в процеса на търсене на работа/ стаж са сайтовете с обяви за работа (68,8%), както и използването на информация от роднини и приятели (58,1%).
„Необходимо е провеждането на по-засилена и ефективна информационна кампания за услугите, които предоставят бюрата по труда, чиято съществена задача е да повишат осведомеността по отношение на ползите от Европейската гаранция за младежта (ЕГМ)", изтъкна по време на конференцията председателят на „Младежки форум 21 век" Даниела Алексиева. „Над 60% от анкетираните заявяват, че не са чували за ЕГИ и за Националния план за изпълнението й", допълни тя и посочи, че „Младежки форум 21 век" приема идеята на Министерство на труда и социалната политика (МТСП) да бъдат назначени служители в общинските администрации, които допълнително да разясняват ползите, които регистрираните могат да получат в бюрата по труда.
„Коефициентът на младежката безработица е намалял до 25%", заяви Елка Димитрова - директор дирекция „Политика на пазара на труда" в МТСП. Тя допълни, че спрямо миналата година регистрираните в бюрата по труда безработни младежи са намалели с около 10 хил. души. „Въпреки това процентът е все още много висок", изтъкна вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов, който участва в откриването на конференцията. Той посочи, че около 55 млн. евро предстои да бъдат насочени към България за реализирането на ЕГМ и е от огромно значение тези средства да бъдат разходвани с точно разписани програми и това да доведе до положителен ефект за младите хора на пазара на труда.
„Коя е гаранцията?" Този реторичен въпрос постави по време на изказването си Лилия Еленкова - председател на Националния младежки форум. Тя посочи, че е задължително да се мисли за резултатите от ЕГИ, но в контекста на достойния труд и на това как по-опитните предават знанията си и се отнасят с младежите. „Ако се отнасят с тях с пренебрежение, след това няма как да очакваме те да са достойни", изрази опасенията си Лилия Еленкова.
По време на конференцията стана ясно, че „Младежки форум 21 век" ще излезе с официална декларация до новото правителство за това, което е необхидимо да направи в борбата с младежката безработица, както и в търсенето на по-широка информираност за възможностите, които предоставя ЕГИ.
Участие в конференцията взеха още представители на Министерство на образованието и науката, на Министерство на младежта и спорта, на Агенцията по заетостта, на Националното сдружение на общините в Република Българи, експерти от КНСБ, представители на работодатели и работодателски организации и други.