Кабинетът на отвращението. И рекетът върху Борисов
Секция: Коментари
09 Ноември 2014 13:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кабинетът на отвращението. И рекетът върху Борисов

Изобщо не му се правеше кабинет на Бойко Борисов с реформаторите, и всички станахме свидетели на това как беше притиснат да преглътне отвращанието си от хората, които най-яростно го плюеха през последните 5-6 години.

Реформаторите, разбира се, първи ще предадат Борисов, когато кабинетът се поразклати, ще го нарекат недодялан, деинтелектуализиран и други подобни, и той е напълно наясно с това. Затова и не ги искаше до себе си. Борисов обаче беше демонстративно притиснат за коалиция с реформаторите от г-н Жозеф Дол, който специално долетя, за да му се скара защо не харесва реформаторите и да му обясни, че не може да изпитва отвращение къмсвоите събратя по ЕНП.

Премиерът Борисов има много богат опит с т.нар. „автентична десница", той постоянно им сърба попарата с „отровните гъби" срещу него и на мен лично ми е много трудно да повярвам, че това правителство ще издържи дълго, при наличието на абсолютна непоносимост вътре в него. Аз бих го нарекла „правителство на отвращението", най-вече заради изначалната конфликтност на двата десни субекта вътре - ГЕРБ и реформаторите. Затова подгответе се, драги слушатели на „Деконструкция", за един изключително интересен, брутално конфликтен и напрегнат политически сезон в следващата една година. Още повече, че ДПС остана извън формалната власт.От това следва, че Бойко Борисов трябва да се готви за тежка битка. Защото в паралелната власт ДПС неизменно присъстват и умеят много добре стратегически да се прицелват.

„43-ият парламент е изпитание!" - каза Местан. Изолацията на ДПС той нарече „угощение", с което ще бъдат удовлетворени избирателите. Освен това в изказването си от трибуната на българския парламент Местан се обърна към новия министър на здравеопазването Москов с думите „Струи омраза от вас!", след като Москов невъздържано подчерта, че ДПС са проклятието на българската политика.

Този стар, но отново яростно повдигнат разлом между ДПС и ДСБ, ще се окаже за Москов лошо знамение. Да си министър не е като да си налуден юзър, който си хейтва това-онова из фейсбука и дрънка каквото му падне. Москов най-вероятно ще е първият министър, който ще напусне това правителство под ударите както на публичните скандали, така и на вътрешно-правителствената конфликтност. От психологическа гледна точка Борисов и Москов са напълно несъвместими. И ще имат проблемно общуване, което ще завърши зле за Москов. И като цяло за Реформаторския блок. Реформаторският блок ще бъде разцепен на Меглена Кунева, с която може да се работи и на ДСБ, с които е невъзможно да се общува, поради вкоренена невротичност и комунално споделена омраза отвътре навън към всичко извън оградата на сектата.

Но има едно назначение, което ще задърпа правителството надолу, още преди да си е поело дъх: това е г-н Божидар Лукарски, министър на икономиката. Звучи така, сякаш някой нарочно го е пробутал, за да свие лош номер на премиера Борисов. Така че Лукарски има сериозни шансове да вземе най-първото място по отлъчване от кабинета, дори още преди Москов да успее да подразни с нещо Борисов. Очаква се правителството да изкара до следващата есен, пишеFinancial Times и нарича правителството крехко.

Коментар на Калина Андролова за "Деконструкция" на БНР

Снимка: Булфото, всички права запазени