Откриха скелет в Амфиполис
Секция: КУЛТУРА
12 Ноември 2014 15:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриха скелет в Амфиполис

/КРОСС/Археолозите откриха почти непокътнат скелет в древната гробница Амфиполис. Генетичен материал ще бъде изпратен за изследвания. Според ръководителя на разкопките г-жа Перистери, след месеци разкопки и работа на хълма Каста в древния град Амфиполис, доведоха до резултат- откриване на погребение. Днес на брифинг бе обявено, че скелетът е намерен в третата камера на гробницата и е запазен непокътнат, както и че генетичният материал ще бъде транспортиран до лабораторията за да се определи възрастта и пола на починалия, съобщи "Български новини".

На дълбочина от 1,6 метра, под пода на третата камера на гробницата е открит гроб, изработен от варовик. Външните размери на гробницата са 3,25 метра дължина и ширина от 1,56 метра, височина от 1 метър. Въпреки това, откритите подпори на гроба, позволяват да се предположи, че височината достига най-малко 1,80 м. Намерени са метални и медни гвоздеи, както и стъклени и костни декоративни елементи от ковчега. Общата височина на третата камера на гробницата, от върха на купола, до дъното на гроба е 8,90 метра.

Припомняме, че за изграждането на гробницата се използва такова количество мрамор, каквото не е било използвано за никоя друга гробница в Македония. Тук се наблюдава изключително прецизно строителство и вероятно починалият е знакова фигура, което може да бъде единственото обяснение за изграждането на този уникален погребален комплекс. На 22 ноември министърът на културата и спорта г-н Тасулас, ще даде интервю в Музея на Амфиполис, а на 29 ноември, в събота, от 11.00ч. ще бъдат представени резултатите от разкопките в гробницата.