Министър Танев против въвеждането на един учебник за предмет
Секция: ПОЛИТИКА
12 Ноември 2014 16:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Танев против въвеждането на един учебник за предмет

София /КРОСС/ Да има повече от един учебник по предмет е по-добрият вариант от това учебникът да е само един. Това каза пред журналисти новият образователен министър професор Тодор Танев.
Идеята на предишния образователен министър в кабинета "Орешарски" Анелия Клисарова беше учениците да се обучават само по един учебник по даден предмет. Това обаче беше оспорено от някои представители на учителската гилдия и издатели на учебници.
По думите на министър Танев повече учебници би означавало повече средства, като едно от предложенията е учебниците да бъдат по две за един предмет.
Тодор Танев е категоричен, че не е добре да има много учебници по един предмет:
"Това е един спорен въпрос в момента. В никакъв случай не съм за това да има хиляда учебника, защото това разсейва хората и означава много повече средства да отидат за нищо. Можем да се насочим примерно върху два алтернативни учебника".
По думите на образователния министър, преди да започне работата по учебниците, важно е да се прегледат учебните програми, по които се обучават учениците:
"При учебниците трябва да се прегледат програмите. За това има достатъчно готовност и желание. Консервативна е системата на образованието. По тази причина няма да бъде лесен процесът".
Министър Тодор Танев каза още, че ще работи и за това да няма напрежение за пари между частните и държавните висши училища, а съперничеството между тях да е само за качеството на образованието.