Търновалийски: Всички ще плащаме актуализацията на бюджета
Секция: ПОЛИТИКА
12 Ноември 2014 16:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Търновалийски: Всички ще плащаме актуализацията на бюджета

/КРОСС/ Всичко това, което е предложено в проекта за актуализация на бюджета - и поемането на нов дълг, и огромният дефицит - трябва да го плащаме всички ние. Това заяви народният представител от ПГ на Коалиция "БСП лява България" Георги Търновалийски в ефира на Дарик. Той обясни, че промените в макроикономическите фактори са сериозни, което оказва влияние върху бюджета и приходите, които ще бъдат получени.
„Разходите отново можем да коментираме, но те са разпределени за всеки месец. Изхарчено е повече, въпреки че имаше и буфери и това също ще бъде подложено на дебат", каза още народният представител.
„Дали ще подкрепим актуализацията на бюджета, ще бъде обсъдено на заседание на Парламентарната група на "БСП лява България" . По всяка вероятност, виждайки какво се внася, няма да подкрепим актуализацията в тези параметри, в които ни се предлага. Не можем да приемем 1 млрд. и 60 млн. лв. намаление на приходите и 300 млн. лв. нови разходи. Аз не мога да приема това намаление на приходната част, без да бъде дадена каквато и да е мотивация за него", заяви социалистът. Той припомни, че в средата на годината е била предложена актуализация на приходите с 500 млн. лв., а след идването на служебното правителство са направени промени и е увеличено неизпълнението им с още 560 млн. лв.
„Това, че ще влезем в процедура по свръхдефицит, не е най-страшното. Лошото е, че този дефицит ще се препокрие с поемане на дълг, който трябва да бъде плащан", каза още Търновалийски. Социалистът обясни, че след като тази година сме в свръхдефицит и поемаме дългове, следващата година това ще се повтори и от добрите показатели и финансова дисциплина ще отидем на едно от последните места. Депутатът добави, че заемите, които ще изплащаме, ще станат непосилни за икономиката и приходите, които държавата предвижда да получи.
„По отношение на Фонда за гарантиране на влоговете ние имаме предложение - средствата да бъдат попълнени от управление „Банково" на БНБ", коментира Георги Търновалийски във връзка с изплащането на влоговете в КТБ. „По този начин няма да се повишава дългът, а това ще бъде заем, взет от Фонда за гарантиране на влоговете", поясни социалистът.