70 % от бежанците у нас – сирийци, част от тях без самоличност
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Ноември 2014 16:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
70 % от бежанците у нас – сирийци, част от тях без самоличност

/КРОСС/Година след като бе залята от бежанска вълна, предимно от Сирия, страната ни все още изпитва затруднения с това да се справя с бежанците.

По време на кръгла маса за диалога бежанци - общество председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Николай Чирпанлиев обясни, че агенцията е увеличила в пъти капацитета си, но това не решава проблемите, които имаме с нелегалните чужди граждани.

Държавна агенция за бежанците преди една година беше съставена от 3 центъра със 133 души персонал и можеха да бъдат приети от 800 до 1000 бежанци. Центровете днес вече са шест, капацитетът е 6 пъти повече, с възможност в екстремни ситуации да се разрасне до 7 хиляди души, направи равносметката в цифри Чирпанлиев.

293 души е численият състав на ДАБ. В момента имаме 12 социални работници, а по коефициент трябва на десет души да има по един. В Харманли има 2 хиляди настанени и трябва да има 200 социални работници, а има само един, оплака се шефът на ДАБ от липсата на кадри.

Към момента у нас има 3687 бежанци в центровете, 2677 от тях са сирийци, тоест близо 70%, стана ясно от думите на Чирпанлиев.

За сега обаче все още имаме сериозни затруднения с изпълняване на основните функции на агенцията - осигуряване на подслон и храна. Създали са се три нови модерни кухненски блока за готвене и хранене в центровете, но от ДАБ помолили и за 30 души, които да работят там, а държавата няма такава възможност.

Истината е такава, бяхме подложени на тежка бежанска вълна, става въпрос за милиони, които не са само от Сирия, но и от Афганистан, Ирак, от Северна Африка. Без средства и без хора няма как нормално да се осъществяват нещата. Имаме над 1000 души със статути. Те нямат никакво намерение да напускат центровете ни, което е нарушение на закона, разкри част от тежките предизвикателства пред ДАБ шефът й.

От думите на Чирпанлиев стана ясно, че кюрдите са най-проблемното население, което идва при нас.

„Ислямска държава" имат позиции и в Сирия, Ирак, Иран, доближават и Йемен и Афганистан, разясни Чирпанлиев. По думите му, племенните групи там са разнородни, а тези, които идват при нас без документи и в Сирия не са били идентифицирани и не е било ясно какво представляват.

Имат си своите традиции, старейшини, заявяват, че са неграмотни и няма как да работят. Тук стои и проблемът на хуманитарния статут, който не им дава да напускат България. Ние сме категорични, че е нужна промяна в това отношение, не може повече географският принцип да е водещ при настаняване по държави, а трябва да е икономическият, категоричен бе Чирпанлиев.

Той направи и уточнението, че вече в ДАБ са взели решение да обособяват в различни центрове афганистанците и сирийците, защото те влизат в конфликти не само на цивилизационна основа, но и на религиозна, което довежда до физически сблъсъци.

По думите му е редно ЕС пропорционално да приема бежанци според БВП-то си. В този дух около 90% от анкетираните у нас бежанци отговарят, че смятат да продължат пътя си в друга държава. От 350 деца в Харманли пък само едно е изявило желание да учи.

Държавата в момента няма финансова възможност и реално национална интеграционна система с план и финансиране. Разчитаме на помощ от ЕС, защото не можем да интегрираме тези хора, оплака се председателят на ДАБ.

Снимка: Булфото