Съюзът на съдиите пита ВСС как е разпределено делото за КТБ
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Ноември 2014 16:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Съюзът на съдиите пита ВСС как е разпределено делото за КТБ

София /КРОСС/ Висшият съдебен съвет в никой случай не може да подмине и да остави без проверка изнесените в медиите твърде тревожни данни, отнасящи се за процеса на случайно разпределение в едно от най-големите и възлови съдилища в страната. Това заявяват от Съюза на съдиите в писмо до ВСС, в което поставят въпроса за случайното разпределение на търговското дело, образувано в Софийски градски съд по искането на Българска народна банка за обявяване в несъстоятелност на Корпоративна търговска банка."Уважаеми членове на ВСС, обсъжданото дело е поставено във фокуса на общественото внимание поради изключителното му значение. По тази причина е обясним проявеният към него завишен обществен интерес. В същото време то е повод да се съобразят многократно изразяваните в публичното пространство съмнения и критики към начина, по който се разпределят делата и в частност - към констатираните множество нарушения в този процес. Висшият орган, призван да самоуправлява съдебната власт, е длъжен да предприеме всички адекватни и ефективни мерки, гарантиращи спазването на коментирания принцип, се казва в писмото на съдиите.
Публикации, отразяващи разпределението на делото в Софийски градски съд по искането на БНБ за обявяване в несъстоятелност на КТБ, изнесоха конкретни данни за отсъствието на протокола за разпределяне на делото от Интернет-страницата на ВСС в деня на образуването на същото дело; за последващо, след повече от 24 часа, добавяне на същия протокол; за липсата на съответстващ на данните на същото дело протокол за преразпределянето му на друг съдия докладчик след отвода на първоначално определения; затова, че търговските дела в СГС се разпределят не от ръководителя на съответното отделение, избран от ВСС, а от друг заместник на председателя на съда.
Считаме, че ВСС следва в най-кратки срокове да извърши необходимата проверка и да даде убедителни отговори на въпросите какви са били причините за така отразените от средствата за масова информация несъответствия между данните, съдържащи се в деловодната система на Софийски градски съд и достъпните на страницата за достъп до сървъра на ВСС. Само чрез проверка и оповестяване на конкретните обстоятелства, при които е било разпределено първоначално, а впоследствие и преразпределено делото, настояват съдиите.