Мирчо Сливенски разказва историята на БНР в кадри
Секция: КУЛТУРА
12 Ноември 2014 16:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Мирчо Сливенски разказва историята на БНР в кадри

София /КРОСС/ Българското национално радио откри уникална фотографска изложба „Историята на БНР в кадри", която представя емблематични моменти от 80-годишната история на медията. Фоторазказът на автора Мирчо Сливенски - дългогодишен музикален оформител в Радио София, обединява 40 черно-бели снимки, които са запечатали любопитни моменти и постижения, оставили златна диря в развитието на обществената медия. 

„Радиото е моят живот и съдба. В БНР съм живял повече, отколкото в дома си. Снимам от първия ден в който постъпих на работа - 1 март 1960г. Щастлив съм, че тази изложба сбъдна една моя дългогодишна мечта", разказва развълнувано Мирчо Сливенски, който е уловил с фотообектива и пази в личния си архив над 1000 уникални снимки от създаването и развитието на Радиото.
Повечето от фотосите в изложбата „Историята на БНР в кадри" се показват пред публика за първи път. Архивните кадри са запечатали: радиодоайена проф. Веселин Димитров; първите записи на легендарния бас Борис Христов; неповторимото изпълнение на „Опълченците на Шипка" на Константин Кисимов; златното трио на смеха: Георги Парцалев, Стоянка Мутафова и Георги Калоянчев; старта на емблематичното предаване „Тромбата на Вили", което първо в ефира започва да търси и открива млади таланти; създателите на легендарното предаване „Спорт и музика" - носител на наградата „Сирак Скитник" за 2013, което звучи повече от 50 години в ефира на БНР - Петър /Радио/ Петров, Димитър Кожухаров, Асен Минчев, Иван Пашов, Емил Кожухаров, Калин Катев, Радослав Янкулов; обичаната Гюрга Пинджурова; оперната прима Райна Кабаиванска; генерал Славчо Трънски; писателя Димитър Талев и много други.
„От дете неизменно съм с фотоапарат в себе си. В живота ни има невероятни моменти, които трябва да бъдат запечатани. Не искам да кажа, че трябва да живеем с миналото, но трябва да се помни онова, което ни се е случило и е хубаво да умеем да се учим от уроците на историята. Новите поколения трябва да знаят какво е било преди тях", признава Мирчо Сливенски.
Заради страстта си да снима получава през годините три наказания: първото от които е заради това, че без разрешение дръзва да снима сградата на БНР. Наказват го и че се опитва да фотографира гостуването на американската посланичка в студиото на Радио София през 60-те години. Спомня си с усмивка тези свои премеждия и съжалява единствено, че заради тях са му отнети безценните негативи.
Фотоизложбата „Историята на БНР в кадри" е част от събитията посветени на 80-годишнината на обществената медия и може да бъде видяна в Мраморното фоайе пред Първо студио на БНР до края на месец ноември.