Румен Петков: Старият Закон за МВР отне правомощия на президента, което не е добър знак
Секция: ПОЛИТИКА
13 Ноември 2014 08:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Петков: Старият Закон за МВР отне правомощия на президента, което не е добър знак

/КРОСС/ Скептичен съм, когато първият кръг въпроси на старта на едно Народно събрание са тези за сигурността. Това създава впечатление за прибързаност, каза бившият министър на вътрешните работи Румен Петков в коментар на внесените от ГЕРБ промени в Закона за МВР.

Дебатът за конструирането на МВР и ДАНС върви повече от година, той не е започнал след изборите, добави той. Старият закон отнемаше правомощията на президента, което не е добър знак за междуинстуционалните отношения, а прехвърлянето на ГДБОП в Агенцията за национална сигурност е престъпление от гледна точка на сигурността, отбеляза Петков пред БНТ.

Трябва да се направи преглед на информационните масиви на ГДБОП - накъде са източвани и кой е имал достъп до тях? При промените преди година беше премахнато и конкурсното начало при назначенията.

Премахването на конкурсното начало демотивира служителите. Така че това, което се прави в момента, е необходимо. И за разлика от предишните промени, които въобще не бяха представени пред обществото, сега дебатът върви повече от година. Това е началото на един сериозен професионален и обществен дебат за нормативната уредба в сферата на сигурността, посочи бившият вътрешен министър.

Това е една консервативна система, не може законите да се променят при всяко правителство. Това създава усещане за несигурност у служителите, а голяма част от тях са честни и почтени хора и не го заслужават, заяви Петков.

АБВ подкрепя категорично промените в сектор „Сигурност" и ще следи внимателно процесите в сектора. На министъра на вътрешните работи трябва да му бъде дадено време да си стъпи на краката, каза Румен Петков.
Изчезването на тефтерчетата на Филип Златанов е лош знак, защото създава впечатлението, че у нас има сили, готови с всякакви средства да се домогват до целите си. Това създава у хората усещане за липса на държавност, подчерта Румен Петков. По думите му кражбата едва ли е чисто криминален инцидент.